Rad i aktivnosti Društva Potrošačica u prvoj polovici 2024. godine

Napisala:Ana Smoljak

02/07/2024

Jedna smo od tri udruga za zaštitu potrošača koje su dobile ovlaštenje za pokretanje predstavničke tužbe potrošača.

Godinu smo započeli samo s jednim projektom u provedbi, a na dan 30. lipnja imali smo čak 13 projekata u provedbi.

Projekti Društva Potrošačica u prvoj polovici 2024. godine

 U prvoj polovici 2024. godine Društvo Potrošačica provodilo je sljedeće projekte:

 1. Institucionalna podrška za razvoj i/ili stabilizaciju udruga za zaštitu potrošača – financijska podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
 2. Pametna sela – platforma za razvoj Gorskog Kotara – aktivnost podržana od Nacionalne mreže zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godini s 4.074,75 eura
 3. Korelacija potrošača i zaštite okoliša – aktivnost podržana od Nacionalne mreže zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godini s 5.200,00 eura
 4. Informiranje građana Gorskog Kotara o EU – financijska podrška Ministarstva vanjskih i europskih poslova od 6.796,00 eura
 5. Potrošačka školica za mlade 2024. – financijska podrška Grada Krka od 1.500,00 eura
 6. Upoznajmo svoja potrošačka prava – financijska podrška Grad Vrbovsko od 700,00 eura
 7. Potrošačica 2024. – financijska podrška Primorsko-goranske županije od 800,00 eura
 8. Potrošačka školica 2024. – financijska podrška Primorsko-goranske županije od 500,00 eura
 9. Nove pogodnosti: koje su koristi za potrošače – financijska podrška Primorsko-goranske županije od 800,00 eura
 10. Informiranje građana Općine Punat o zaštiti prava potrošača – financijska podrška Općine Punat od 300,00 eura
 11. Financijska pismenost mladih Grada Vrbovsko 2024 – financijska podrška Grad Vrbovsko od 600,00 eura
 12. Informiranje građana Općine Matulji o zaštiti prava potrošača – financijska podrška Općine Matulji od 670,00 eura
 13. Climate Crafters

Snimili smo sve materijale za informativno-edukativni video koji ćemo izraditi u sklopu projekta „Nove pogodnosti: koje su pogodnosti za potrošače“. Materijali su snimljeni u Lukovdolu, Krku i Punatu te Brod Moravicama, Delnicama i Fužinama.

Uspješno provedeni projekti

Po nekoliko projekata odrađene su sve projekte aktivnosti. U prvoj polovici godine završilo je vrijeme provedbe dva projekta, a s 1.7. završila je provedba još jednog projekta. Dakle, u prvoj polovici godine uspješno smo proveli aktivnost “Korelacija potrošača i zaštite okoliša” u sklopu koje je izrađen informativno-edukativni video spot. S zadnjim danom lipnja završila je i provedba projekta “Potrošačka školica 2024.” u sklopu kojeg smo gostovali u emisiji Planet Ri na Kanalu Ri. Provedba četveromjesešnog projekta “Informiranje građana Gorskog Kotara o EU” u sklopu kojeg smo održali 12 edukacija za mlade, proveli konferenciju “Prednosti i opasnosti za potrošač(ic)e u EU”, organizirali okrugli stol povodom Dana Europe i obilježili obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u EU završila je 1. srpnja.

Uz navedene projekte, projekte aktivnosti su završene po još dva projekta. Po aktivnosti “Pametna sela – platforma za rekonstruiranje Gorskog Kotara” održan je seminar u svibnju te je predan zahtjev za refundacijom utrošenih sredstava. Stoga iako provedba aktivnost službeno traje do 31. svibnja, ova aktivnost je završena. U Općini Punat je provedeno predavanje po projektu “Informiranje građana Općine Punat o zaštiti prava potrošača” te je u lipnju predano završno izvješće koje je i odobreno. Tako da je provedba i ovog projekta završila.

Događaji Društva Potrošačica

Senat Sveučilišta u Rijeci dodijelio je status znanstvenih, znanstveno-nastavnih, nastavnih i stručnih baza. Na prijedlog Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Senat Sveučilišta u Rijeci dodijelio je status stručne baze Sveučilišta u Rijeci Društvu Potrošačica kao poslodavca, sa sjedištem u Vrbovskom. Potrošačica je i ove godine ponudilo studentima obavljanje stručne prakse, ali ni ove godine nije bilo zainteresiranih studenata.

Uspostavili smo suradnju s Pravna klinika – Centar za besplatnu primarnu pravnu pomoć Pravnog fakulteta u Rijeci. U Pravnoj klinici studenti Pravnog fakulteta u Rijeci obavljaju stručnu praksu pružanjem besplatne primarne pravne pomoći pod nadzorom stručnih suradnika i nastavnika-mentora sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći. 

Društvo Potrošačica je 26. siječnja 2024. održalo 9. izvanrednu sjednicu Skupštine

Potrošačica je uvrštena na Popis ovlaštenih tijela za podnošenje predstavničke tužbe.

Predstavnici udruga za zaštitu potrošača u srijedu 24. travnja posjetili u Europski parlament u Strasbourgu. Udruge za zaštitu potrošača u Europski parlament su došle kao gosti eurozaspnice Biljane Bozran.

Povodom dana otvorenih vrati udruga održali smo predavanje na temu “Nepoštena poslovna praksa” na području Općine Brod Moravice.

Sudjelovali smo na Izbornoj Skupštini LAG Gorski Kotar na kojoj smo izabrani za člana Povjerenstva za prigovore.

Izobrazbe

Tijekom prvih šest mjeseci 2024. godine Društvo Potrošačica je ulagalo u ljudske potencijale kroz izobrazbu zaposlenika, članova upravljačkog tijela i volontera. Društvo Potrošačica omogućilo im je sljedeće izobrazbe:

 • Online Challenge
 • Provedba aktivnosti i podnošenja Zahtjeva za isplatom
 • Prikupljanje sredstava OCD-a za jačanje financijske održivosti
 • Dijalog s potrošačima
 • Potrošači u doba umjetne inteligencije
 • Štedi, uloži i život posloži!
 • Razvoj, doprinos i uloga udruga u području medijske pismenosti u Hrvatskoj
 • Kako izraditi strateški i operativni plan organizacije civilnoga društva?

Društvene mreže

Društvo Potrošačica već nekoliko godina ima svoj youtube kanal i Facebook stranicu, a od veljače prošle godine aktivni smo i na društvenoj mreži Linkedln. Putem društvenih mreža možete pratiti rad udruge. Također se možete se i educirati i informirati putem naših društvenih mreža.

U prvoj polovici godine objavili smo četiri edukativna i/ili informativna video uratka na naš YouTube kanal:

Imali smo 70 objava na društvenoj mreži Facebook i 61 objavu na društvenoj mreži Linkedln.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...