Financijsko planiranje

Napisala:Ana Smoljak

02/01/2024

Kako izraditi financijski plan? Nikad nije kasno za početak financijskog planiranja. Prije nego krenete u proces financijskog planiranja, važno je da znate procijeniti svoje trenutno financijsko stanje.

Što je proračun?

Proračun ili budžet kućanstva je financijski plan primanja i izdataka za razdoblje od mjesec dana a po potrebi i kraće (tjedno) ali i na duže (jednogodišnje). Najvažniji je alat obiteljskog financijskog planiranja. Važno je naučiti izraditi osobni  proračun: naučiti razliku između prihoda (novca koji pritječe), troškova (novca koji otječe) i štednje.

Proces kreiranja proračuna sastoji se od pet koraka:

  • Prvi korak: Bilježite primitke i izdatke
  • Drugi korak: Kreiranje primanja i izdataka
  • Treći korak: Dodijelite iznos novca svakoj stavci izdataka
  • Četvrti korak: Kontrola potrošnje – pratite trag svog novca
  • Peti korak: Procijenite i prilagodite.

Prvi korak kreiranja proračuna je određivanje razdoblja za koje se proračun sastavlja. Najčešće je to razdoblje od mjesec dana. Nakon što smo utvrdili razdoblje praćenja moramo utvrditi razinu primanja i razinu izdataka. Razinu primanja lako je utvrditi jer znamo koliko novaca mjesečno dobivamo. Međutim, izdatke je potrebno pratiti i bilježiti da bismo znali koliko iznose.

Drugi korak: Kreiranje primanja i izdataka. Razne su metode praćenja potrošnje: zapisivanje troškova u rokovnik, mobitel, excel tablicu, čuvanje svih računa i druge. No bez obzira na način praćenja, važno je da se svaki trošak, čak i onaj najmanji, uvijek zabilježi. Najlakše ćete to napraviti ako izdatke razvrstavate prema stavkama namjene. Primjerice troškovi hrane i pića, režija, prijevoza, osobna higijena, zabava (odlasci na kavu), odjeća i obuća i slično.

Treći korak: kreiranja proračuna podrazumijeva dodjeljivanje određenog iznos novca svakoj namjeni izdataka (stanovanje, prijevoz, hrana i piće, režije, štednja itd.), a sve prema bilješkama o potrošnji i drugim izdacima iz koraka 1. Sve bilješke o dosadašnjoj potrošnji i drugim izdacima temelj su za sastavljanje proračuna za naredni mjesec. Međutim, u obzir treba uzeti i moguće dodate izdatke koje ranije nismo imali. Proračun je financijski plan koji pokazuje za što ćete koristiti zarađeni novac tijekom narednog mjeseca.

Četvrti korak: Kontrola potrošnje – pratite trag svog novca. Kontrolirajte sve stavke izdataka i pazite da ne prijeđete granice (iznose) koje ste postavili u proračunu. Proračun se u stvarnom životu odvija u određenom vremenu, pa je važno dnevno bilježenje svih stavki potrošnje kako biste mogli pratiti trag svog novca.

Peti korak: Procijenite i prilagodite. Nakon nekog vremena primijetit ćete svoje slabosti, ali i postignuća. Procjena koliko ste se uspješno držali proračuna je bitan korak u osobnim financijama jer omogućava usporedbu tijekom vremena.

Što je pravilo 50/30/20?

Proces financijskog planiranja dijeli se na tri osnovna koraka:

  • Procjena trenutne financijske situacije
  • Postavljanje financijskih ciljeva i kreiranje financijskog plana
  • Kontrola izvršenja financijskog plana

Financijski posjetinik: Ne trošite novac na stvari koje ne trebate!

Što je pravilo 50/30/20? Pogledajte u edukativnom video financijsko planiranje.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....