Kupnja putem Interneta

Napisala:Ana Smoljak

08/01/2024

Tehnologija je u tolikoj mjeri napredovala i time promijenila naš način života. U današnje doba život bez Interneta je nezamisliv. Internet je naša svakodnevnica. Stoga ne iznenađuje podatak što iz godine u godinu raste prodaja putem Interneta. Internet trgovina ima više naziva, e-dućan, web shop, virtualna trgovina… Međutim, prije nego li se odlučite za kupnju provjerite kupujte li od provjerenih izvora. Kada kupujete putem Interneta, provjerite web stranicu. Provjerite kako je ocijenjen trgovac.

Provjerite kako je prijenos podataka zaštićen. Izbjegavajte koristiti poveznice dobivene putem društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na internetske stranice trgovca. Potrošačice i potrošači, prilikom pregledavanja interneta koristite HTTPS i SSL protokole.

Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno nije istinito. Stoga prije donošenja odluke o kupnji treba si dati malo vremena i istražiti i proučiti sve ponude koje se pružaju na tržištu. Tek nakon toga odlučiti koju prihvatiti i sklopiti ugovor o kupnji.

Prije plaćanja provjerite jeste li razumijeli rizike kupnje putem Interneta. Internetsku kupnju obavljajte samo na web mjestima koja koriste pune sustave za provjeru autentičnosti (kao što je Verified by Visa / MasterCard sigurnosni kod). Ne ostavljajte podatke o svojoj kartici ako se niste odlučili za kupnju.

Europsko zakonodavstvo pruža zaštitu potrošačima prilikom kupovine putem interneta od trgovaca sa sjedištem u drugoj zemlji Europske unije, Islandu, Norveškoj ili Ujedinjenoj Kraljevini.  Europski potrošački centar Hrvatska dao je korisne savjete pri kupovini putem Interneta.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....