Stručna praksa

Napisala:Ana Smoljak

23/01/2024

Senat Sveučilišta u Rijeci dodijelio je status znanstvenih, znanstveno-nastavnih, nastavnih i stručnih baza. Na prijedlog Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Senat Sveučilišta u Rijeci dodijelio je status stručne baze Sveučilišta u Rijeci Društvu Potrošačica kao poslodavca, sa sjedištem u Vrbovskom.

Društvo Potrošačica se je u ponedjeljak 22. 1 . 2024. godine predstavilo studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci kao poslodavac za obavljanje stručne prakse. Na Danu stručnih praksi EFRI predstavili smo priliku za obavljanje stručne prakse na poziciji financijski referenti-ica, asistent-ica i suradnik/ca za komunikaciju.

Kako bi studenti lakše mogli odlučiti što ih zanima i čime se žele baviti ubudućnosti, proći će kroz sve tri pozicije. Na svakoj poziciji za stručnu praksu provest će 20 sati. Nakon toga će se odlučiti na kojem mjestu za realizaciju stručne prakse žele odraditi preostale sate stručne prakse.

Financijski referent-ica

Za izradu projektnog prijedloga iznimno je važno izraditi kvalitetan proračun projekta. Stoga je jedna od pozicija za stručnu prasku financijski referent-ica. Na ovoj poziciji uz izradu proračuna projekta zadaci student-ice na stručnoj praski bit će praćenje potrošnje namjenskih sredstava po odobrenim projektima. Uz to, zadaci će biti planiranje i praćenje financija i priprema dokumentacije za knjiženje u programu Synesis te administriranje financijske dokumentacije.

Na stručnoj praksi steći ćete sljedeća znanja i vještine:

 • izraditi proračun projekta;
 • pratiti potrošnju namjenskih sredstava;
 • pripremiti dokumentaciju za knjiženje;
 • pratiti realizaciju financijskog plana i planirati proračun udruge.

Asistent-ica

Prošli tjedan objavljen je Godišnji plan objave ESF poziva na dostavu projektnih prijedloga. Sukladno planu u travnju bi trebao ići poziv Jačanje kapaciteta OCD za aktivno starenje. Stoga bi na stručnu praksu uzeli asistenta-asistenticu koji bi pratio objave domaćih i inozemnih natječaja za predaju projekata i programa te radio na razvoju novih projektnih prijedloga. Također bi asistirao, la pri provedbi projekata financiranih iz javnih izvora. Nadamo se da ćemo ove godine imati tri projekta u provedbi na otoku Krku i četiri u Gorskom Kotaru.

Sukladno čl. 25 Zakona o zaštiti potrošača jedinice lokalne samouprave dužne su osnovati savjetodavna tijela. Asistent-ica bi provela istraživanje koliko JLS u Primorsko-goranskoj županiji ima savjetodavna tijela za zaštitu potrošača, ali i organizirano savjetovalište iz čl. 133 navedenog Zakona.

Na stručnoj praksi steći ćete sljedeća znanja i vještine:

 • Razlikovati glavne vrste fondova i institucija koje su na raspolaganju za korištenje financijske potpore i bespovratnih sredstava;
 • Isplanirati projekt i izraditi projektni prijedlog;
 • Ispuniti natječajnu dokumentaciju za dodjelu bespovratnih sredstava;
 • Unaprijediit komunikacijske vještine i korištenje promotivnih alata;
 • Upoznati se s funkcioniranjem organizacija civilnog društva.

Suradnik/suradnica za komunikaciju

Student stručnu prasku može obaviti i na poziciji suradnik/ca za komunikaciju, jer je promocija i vidljivost projekta jako važna. Potrošačica je aktivna na tri društvene mreže: Facebook, Linkedln i YouTube. Student-ica bi pomagao u stvaranju multimedijalnog sadržaja za njih i njihovom vođenju kao i uređivanju web stranice i izradi biltena. Nadalje, izrađivao bi priopćenja za medije o projektnim aktivnostima i razne dopise.

Na stručnoj praksi steći ćete sljedeća znanja i vještine:

 • Izrada članaka i uređivanje web stranice;
 • Korištenje učinkovitog modela komunikacije (elektronička pošta, Internet, CANVA, Mentimetar, Mailchimp, infografike i slično);
 • Vođenje društvenih mreža organizacije.

O mentorici

Mentorica je po struci sveučilišna specijalistica za financije s višegodišnjim radnim iskustvom u provedbi projekata financiranih iz javnih izvora. Radno iskustvo je stjecala u raznim sektorima, od korporacija do civilnog sektora i lokalne samouprave. Prva zaposlenja bila su joj u Zagrebačkoj i Karlovačkoj banci. Nakon završetka međunarodnog sveučilišnog studija počinje raditi u Zadruzi za etično financiranje gdje se je upoznala s društvenim poduzetništvom, društvenim povratom ulaganja, obnovljivim izvorima energije i njihovoj primjeni u poljoprivredi, participativnim budžetiranjem, crowdfundingom i raznim drugim ekonomskim i društvenim temama.  Nakon toga radila sam u više organizacija i na nekoliko projekata.

U udruzi Carpe Diem radila je kao voditeljica ESF projekta “Otisnuti pokreti – uključivanje djece i mladih kroz umjetnost i kulturu“. Navedeni projekt je provedbeno tijelo predložio za izložbu u Europskom parlamentu kao primjer dobre prakse povlačenja europskih sredstava te je u siječnju 2020. godine bio jedan od 40 projekata iz cijele Hrvatske koji su predstavljeni u EU parlamentu.

Otkad je izabrana za predsjednicu Društva Potrošačica, 20.07.2018. godine, koordinira i nadzire sve poslove udruge. Trenutno je zaposlena u udruzi na radnom mjestu voditeljice financija i koordinatorica.

U Zadruzi za etično financiranje bila je mentorica osobi na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Osoba se po završetku osposobljavanja zaposlila u Zadruzi na etično financiranje.

Tijekom 2022. godine bila je mentorica osobi na osposobljavanju na radnom mjestu u Društvu Potrošačica. Osoba se je zahvaljujući stečenim kompetencijama u Društvu Potrošačica u studenom 2022. zaposlila u Gradu Vrbovsko.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....