Korelacija potrošača i zaštite okoliša

Napisala:Ana Smoljak

22/04/2024

Izradili smo informativno-edukativni video spot “Korelacija potrošača i zaštite okoliša”. Aktivnost “Korelacija potrošača i zaštite okoliša” je podržana s financijskom podrškom Ministarstva Poljoprivrede u okviru poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godinu.

Dijelovi video spota snimani su na OPG Bajac. Ovim putem im zahvaljujemo što su nam omogućili snimanje materijala za video spot u njihovom pčelinjaku.

Pčele igraju važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže kroz biološku raznolikosti u prirodi. Oprašivanjem kultiviranog i samoniklog bilja održavaju biljnu raznolikost i time sudjeluju u lancu proizvodnje hrane i održanju eko sustava.

Pčele štite i njeguju ekosustav, životinjske i biljne vrste i time pridonose genetskoj i biološkoj raznolikosti na zemlji. One sustavno obilaze cvjetove u svom okruženju i time uz odgovarajuću biotehnologiju su najbolji pokazatelj zagađenja okoliša. Možemo reći da su pčele indikator zagađenosti prostora.

Zadnjih godina pčelama prijeti velika opasnost od izmuiranja. Što bi se dogodilo kad bi pčele izumrle? Albert Einstein je upozoravao – “Nestanu li pčele s lica Zemlje, čovjeku kao vrsti neće preostati više od četiri godine života“.

Kako potrošačice i potrošači mogu pomoći pčelama?

  • Sadite cvijeće bogato nektarom.
  • Izbjegavajte korištenje pesticida u poljoprivredi.
  • Kupujte med od pouzdanih pčelara koji znaju što rade i kako se štite ovi vrijedni kukci.

Informativno-edukativni video spot “Korelacija potrošača i zaštite okoliša” pogledajte na YouTube kanalu Društva Potrošačica.

Aktivnost “Korelacija potrošača i zaštite okoliša” je podržana s financijskom podrškom Ministarstva Poljoprivrede u okviru poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godinu.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...