Udruge za zaštitu potrošača gosti Biljane Bozran

Napisala:Ana Smoljak

24/04/2024

Predstavnici udruga za zaštitu potrošača u srijedu 24. travnja posjetili u Europski parlament u Strasbourgu. Udruge za zaštitu potrošača u Europski parlament su došle kao gosti eurozaspnice Biljane Bozran. U Strasbourgu bili su predstavnici oba udruženja udruga za zaštitu potrošača: Igor Vujović, predsjednik Unije potrošača Hrvatske, Goradana Lukić, direktorica Razvojne organizacije za zaštitu potrošača. Uz njih bili su predstavnici još šest udruga za zaštitu potrošača. Ispred Društva Potrošačica bile su predsjednica Ana Smoljak i predsjednica upravnog odbora Ana Oreščanin. Sudjelovali su i: Sanja Keretić predsjednica “Varaždinski potrošač” Varaždin, Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge “Korana, Marko Paripović, predsjednik Potrošačkog centra, Marija Vizner, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Grada Kutine i Nikolina Srša ispred Društva Potrošača Međimurja.

Više od 60 % zakona koji se obavezno moraju implementirati u hrvatsko zakonodavstvo donese se u Europskom parlamentu. U Europskom parlementu Zakoni se mijenjaju amadmanima u približno 30 % slučajeva. Dakle, nije kao u Hrvatskom saboru da Zakoni u onom obliku u kojem su predloženi budu i izglasani.

Zastupnica Biljana Borzan je odgovarajući da upit predsjednika Unije potrošača Hrvatske izjavila da se u Austriji sufinancira popravak proizvoda s 200,00 eura, jer žele potaknuti potrošač(ic)e na popravak. Također se je osvrula na dvostruku kvalitetu proizvoda u državama članicama Europske unije. Nekoliko godina nakon što je provela testiranje/usporedbu prehrambenih i neprehambenih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj, Europska unija je provela testiranje. Međutim, uspoređivali su identične proizvode u Njemačkoj i Francuskoj ili u Poljskoj i Mađarskoj. Stoga su uspoređivani proizvodi bili jednake kvalitete. Zastupnica se zalaže da novo testiranje u kojem bi se upoređivali proizvodi iz jedne zapadne i jedne istočne države EU.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...