Prve tri godine Društva Potrošačica

Napisala:Ana Smoljak

20/07/2021

Udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske osnovana je 20. srpnja 2018. godine s glavnim ciljem informiranje, edukacija i savjetovanje potrošač(ic)a Hrvatske. Aktivnosti informiranja i edukacije potrošača provodimo putem javnih tribina, radionica, konferencija, webinara, newslettera te Internet stranice potrosacica.hr i Facebook stranice Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske, ali i suradnjom s lokalnim medijima.

U prosincu 2019. godine pokrenuli smo online peticiju „Zaustavimo oporezivanje potrošačica“. Naime, ne možemo negirati različitu građu tijela muškarca i žene, različito djelovanje lijekova, različite bolesti, ali i fiziološkoj pojavi jedinstvenoj za žene koja nama potrošačica nameće i neizbježan trošak. Svaka žena neovisno o svom ideološkom ili vjerskom opredjeljenju, stupnju obrazovanja, visini prihoda, bračnom statusu… otprilike pola svog života ima menstruaciju. Svaki mjesec potrošačica mora nabaviti tampone ili, a vrlo često i higijenske uloške na koje plaća porez na dodanu vrijednost po stopi od 25% jer Hrvatski sabor smatra da su tamponi i higijenske potrepštine za žene luksuz s jedne strane. S druge strane, smatra da su kino ulaznice i silikonski implantanti za grudi osnove životne potrepštine.

Jedinice lokalne i područne samouprave imaju zakonsku obavezu formiranja povjerenstva za zaštitu potrošača javnih usluga ukoliko na području njihove regionalne samouprave postoji registrirana udruga za zaštitu potrošača. Zamjenica predsjednice Društva Potrošačica imenovana je 27. veljače 2019. godine kao predstavnica Društva Potrošačica u Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga Općine Viškovo. Ove godine smo svoje predstavnike imenovali u Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Vrbovsko, Povjerenstvo za rješavanje prigovora potrošača javnih usluga isporučitelja Vode Vrbovsko d.o.o. i Savjet potrošača javnih usluga Grada Kastva. Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, popis javnih ustanova i jedinica lokalne i regionalne samouprave u čijim savjetodavnim tijelima imamo svoje predstavnike dostupan je na našoj mrežnoj stranici.

PROVEDENI PROJEKTI DRUŠTVA POTROŠAČICA

Prve projekte počeli smo provoditi u drugom kvartalu 2019. godine. Do današnjeg dana proveli smo sljedeće projekte:

 1. Potrošačka prava i obaveze
 2. Potrošačka školica
 3. Konferencija New Deal za potrošače
 4. Prezentiranje New deal za potrošačice
 5. Prezentacija novih pogodnosti za potrošače Istarske županije
 6. Zaštita potrošača u EU
 7. Tribina New deal za potrošače
 8. Odgovorne potrošačice! – u sklopu ovog projekta izrađen je animirani-edukativni video
 9. Uvod u Direktivu o plastici
 10. Konferencija Zaštita potrošača
 11. Konferencija Prava potrošača
 12. Osviješteni potrošači
 13. Osnove financijske pismenosti
 14. Obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača
 15. Svjetski dan zaštite prava potrošača
 16. Za Babine gore zdravlje
 17. Osobne financije
 18. Jesu li potrošači regulatori tržišta

Pogledajte pregled aktivnost Društva Potrošačica u 2019. godini i pregled aktivnosti Društva Potrošačica u 2020. godini.

Trenutno u provedbi imamo dva projekta:

 1. Pokretanje newslettera Društva Potrošačica
 2. Senzibilizacija potrošača o zaštiti prava potrošača

Društvo Potrošačica uspostavilo je suradnju s Udrugom za pravnu pomoć kako bi članovima udruge mogli pomoći u rješavanju njihovih potrošačkih pritužbi i sporova. Pozivamo Vas da postane članovi Društva Potrošačica jer potrošači imaju snagu pretvoriti kupnju u jako važno društveno djelovanje. Javite nam se na e-mail drustvo.potrosacica@gmail.com ili potrosacica@potrosacica.hr i podržite nas rad učlanjenjem u Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske.

Možda će vas zanimati..

Potrošački kutak HAPIH-a

Potrošački kutak HAPIH-a

Pratimo li redovito koji su proizvodi povučeni s tržišta? Pretpostavimo da je u srijedu potrošačica kupila sladoled...