Konferencija Prava potrošača

Napisala:Ana Smoljak

13/03/2020

Politika zaštite potrošača je jedna od prioritetnih politika Europske unije. S obzirom na to da je Hrvatska na začelju EU po zaštiti potrošača, na konferenciji Prava potrošača ćemo informirati i educirati potrošače o njihovim pravima. Još 1962. godine je američki predsjednik J.F. Kennedy izjavio: “Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti”. Znači, svi smo mi potrošači i kako bi bili zaštićeni moramo poznavati svoja prava.

Budući da potrošači ne znaju razliku između materijalnog nedostatka stvari i garancije te na što se pozvati ako do kvara na stvari nastane u prvih šest mjeseci od kupnje, “MREŽNICA” – udruga za zaštitu potrošača Grada Duge Rese će potrošačima održati panel na temu Materijalni nedostatak stvari i garancija. Na konferenciji Prava potrošača također ćemo potrošače educirati o kupnji putem Interneta.

Poseban naglasak ćemo staviti spolnu ravnopravnosti potrošača, jer u velikoj želji za jednakošću ignorira se različitost. Naime, u siječnju 2019. godine Europski parlament je usvojio:

  • Izvješće o rodno osviještenoj politici u Europskom parlamentu 
  • Izvješće o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU-u

Usvajanjem tih izvješća Europski parlament naglašava važnost rodne ravnopravnosti za pravilno funkcioniranje institucija te poziva države članice da prilagode vlastite sustave oporezivanja, primjerice u oporezivanju higijenskih proizvoda, kako bi doprinijele smanjenju rodnih razlika. Proizvodi za žensku higijenu poput uložaka i tampona su ženama osnovne životne potrepštine a na njih se plaća opća stopa PDV-a.

Konferenciju Prava potrošača održat ćemo u svibnju na području Grada Raba. Manifestaciju Konferencija Prava potrošača financira Primorsko-goranska županija s HRK 3.500,00 kroz Javni poziv za dodjelu sredstva putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događanja koja se provode od 01.01. – 30.06.2020. godine i od općeg su značaja za Primorsko-goransku županiju u 2020. godini.

Možda će vas zanimati..