Osnove financijske pismenosti

Svaki događaj u životu je jedinstven, ali zajedničko im je što je većina povezana s novcem. Način na koji zadovoljavamo potrebe i ostvarujemo želje utječe na kvalitetu života i financijsku budućnost pojedinca i obitelji. Naime, sve naše financijske odluke i aktivnosti imaju utjecaja na naše financijsko zdravlje u sadašnjosti, ali i budućnosti. Budućnost je neizvjesna, a osobna financijska likvidnost u pojedinim trenucima jedna je od poželjnih karakteristika pojedinca.

Istraživanje o financijskoj pismenosti koji su proveli Addiko banka i Institut za financijsko obrazovanje Štedopis pokazalo da ispitanici imaju 60% razinu znanja o osobnim financijama. Istraživanje je provedeno na uzorku od 10.000 ispitanika iz cijele Hrvatske. Rezultati tog istraživanja su usporedivi s nacionalnim istraživanjem Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga rađeni prema metodologiji OECD-a, gdje je prosječna ocjena financijske pismenosti građana iznosila 11,7 od mogućih 21 boda.

Važno je planirati financijsku budućnost temeljem donošenja financijskih odluka i aktivnosti koje će utjecati na financijsko zdravlje potrošač(ic)a. Samo financijski pismen potrošači(ce) neće se naći u situaciji da budu na crnoj listi ili pod ovrhom. Dakle, važno je educirati potrošač(ic)e da je zaduživanje po tekućem računu najskuplji kredit, ali i informirati o osnovnoj razlici između debitne i kreditne kartice.

Seminar u sklopu projekta Osnove financijske pismenosti održat će se online 11. studenog 2020. godine s početkom u 18 sati putem Zoom Cloud meeting platforme.

Primorsko-goranska županija financira projekt “Osnove financijske pismenosti” s HRK 3.000,00 kroz Javni poziv za sufinanciranje programa i projekata u području branitelja i stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, hobističke djelatnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, zaštite okoliša im prirode, te civilne zaštite.

Možda će vas zanimati..

Peti bilten Društva Potrošačica

Peti bilten Društva Potrošačica

U petom biltenu Društva Potrošačica pročitajte o suradnji s Ekonomskim fakultetom u Rijeci, projektu Potrošačkim...