Osnove financijske pismenosti

Svaki događaj u životu je jedinstven, ali zajedničko im je što je većina povezana s novcem. Način na koji zadovoljavamo potrebe i ostvarujemo želje utječe na kvalitetu života i financijsku budućnost pojedinca i obitelji. Naime, sve naše financijske odluke i aktivnosti imaju utjecaja na naše financijsko zdravlje u sadašnjosti, ali i budućnosti. Budućnost je neizvjesna, a osobna financijska likvidnost u pojedinim trenucima jedna je od poželjnih karakteristika pojedinca.

Istraživanje o financijskoj pismenosti koji su proveli Addiko banka i Institut za financijsko obrazovanje Štedopis pokazalo da ispitanici imaju 60% razinu znanja o osobnim financijama. Istraživanje je provedeno na uzorku od 10.000 ispitanika iz cijele Hrvatske. Rezultati tog istraživanja su usporedivi s nacionalnim istraživanjem Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga rađeni prema metodologiji OECD-a, gdje je prosječna ocjena financijske pismenosti građana iznosila 11,7 od mogućih 21 boda.

Važno je planirati financijsku budućnost temeljem donošenja financijskih odluka i aktivnosti koje će utjecati na financijsko zdravlje potrošač(ic)a. Samo financijski pismen potrošači(ce) neće se naći u situaciji da budu na crnoj listi ili pod ovrhom. Dakle, važno je educirati potrošač(ic)e da je zaduživanje po tekućem računu najskuplji kredit, ali i informirati o osnovnoj razlici između debitne i kreditne kartice.

Seminar u sklopu projekta Osnove financijske pismenosti održat će se online 11. studenog 2020. godine s početkom u 18 sati putem Zoom Cloud meeting platforme.

Primorsko-goranska županija financira projekt “Osnove financijske pismenosti” s HRK 3.000,00 kroz Javni poziv za sufinanciranje programa i projekata u području branitelja i stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, hobističke djelatnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, zaštite okoliša im prirode, te civilne zaštite.

Možda će vas zanimati..

Nepoštena poslovna praksa

Nepoštena poslovna praksa

Prva od tri radionice po projektu Senzibilizacija mladih potrošača na rasporedu je u utorak 26. rujna ove godine. Tema...

Osmi bilten Društva Potrošačica

Osmi bilten Društva Potrošačica

U sklopu projekta Senzibilizacija mladih potrošača najesen ćemo provesti radionice. O kojim je radionicama riječ i...