Rad i aktivnosti Potrošačice u prvoj polovici 2023. godine

Napisala:Ana Smoljak

07/07/2023

Društvo Potrošačica osnovano je kao udruga 20. srpnja 2018. godine s glavnim ciljem informiranje, edukacija i savjetovanje potrošač(ic)a Hrvatske. Aktivnosti informiranja i edukacije potrošača provodimo putem javnih tribina, radionica, konferencija, webinara, newslettera te Internet stranice potrosacica.hr i i društvenih mreža Linkedln i Facebook, ali i suradnjom s lokalnim medijima.

Zakonska obaveza jedinica lokalne samouprave

Jedinice lokalne samouprave imaju zakonsku obavezu formiranja povjerenstva za zaštitu potrošača javnih usluga ukoliko na području njihove regionalne samouprave postoji registrirana udruga za zaštitu potrošača. 

Tijekom 2023. godine sudjelovali smo u radu savjedodavnih tijela za zaštitu potrošača u kojima imamo imenovane svoje predstavnike. Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, popis javnih ustanova i jedinica lokalne i regionalne samouprave u čijim savjetodavnim tijelima imamo svoje predstavnike dostupan je na našoj mrežnoj stranici.

Projekti Društva Potrošačica u prvoj polovici 2023. godine

 U prvoj polovici 2023. godine Društvo Potrošačica provodilo je sljedeće projekte:

1. Institucionalna podrška za razvoj i/ili stabilizaciju udruga za zaštitu potrošača – financijska podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

2. Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice – sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge.

3. Bilten Društva Potrošačica – financijska podrška Primorsko – goranske županije u iznosu od 700,00 eura

4. Kolektivna pravna zaštita – financijska podrška Primorsko – goranske županije u iznosu od 700,00 eura

5. Senzibilizacija mladih potrošača – sufinancira Grad Krk s 1.473,00 eura

6. Potrošački ugovorni odnosi – sufinancira Grad Vrbovsko s 650,00 eura

Događaji Društva Potrošačica

Povodom dana otvorenih vrati udruga gostovali smo kod Međimurski potrošač udruga za zaštitu potrošača. Održali smo predavanje u Tehnološko-inovacijski centar Međimurje na temu Korelacija potrošača i zaštite okoliša te kućnog budžeta

Društvo Potrošačica je od siječnja prošle godine članica Unije potrošača Hrvatske. Prva izborna Skupština Unije potrošača Hrvatske održana je u petak 16. lipnja ove godine. Predsjednica Društva Potrošačica izabrana je u Upravni odbor Unije potrošača Hrvatske.

Na Svjetski dan prava potrošača, 15.3. održali smo sjednice izvanredne Skupštine. Na Izvanrednoj sjednici Skupštine smo između ostalog usvojili financijski izvještaj za 2022. godinu i godišnji izvještaj o radu za 2022. godinu.

Međusektorska suradnja

Na prijedlog Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Senat Sveučilišta u Rijeci dodijelio je status stručne baze Sveučilišta u Rijeci Društvu Potrošačica kao poslodavca, sa sjedištem u Vrbovskom.

Radionica potrošački ugovorni odnosi održana je u suradnji s Udrugom umirovljenika Vrbovsko-Lukovdol. Na radionici su osobe starije životne dobi educirane o nepoštenoj poslovnoj praksi. Informirane su o pretplatničkim ugovorima i mogućnostima njihovog raskida te načina podnošenja prigovora.

Izobrazbe

Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine Društvo Potrošačica je ulagalo u ljudske potencijale kroz izobrazbu zaposlenika, članova upravljačkog tijela i volontera. Društvo Potrošačica omogućilo im je sljedeće izobrazbe:

  • Digitalna prava
  • Kolektivna pravna zaštita
  • Osnove učinkovite komunikacije
  • Boosting your Social Media presence
  • Poslovanje uz napredne tablične proračune
  • Online kolaboracija u mojoj organizaciji
  • Mentori budućnosti
  • Kako uspješno kreirati online kampanju?

Društvene mreže

Društvo Potrošačica već nekoliko godina ima svoj youtube kanal i Facebook stranicu. Od veljače ove godine aktivni smo i na društvenoj mreži Linkedin. Putem društvenih mreža možete pratiti rad udruge. Također se možete se i educirati i informirati putem naših društvenih mreža.

Podržite nas

Pozivamo Vas da postane članovi Društva Potrošačica jer potrošači imaju snagu pretvoriti kupnju u jako važno društveno djelovanje. Javite nam se na e-mail drustvo.potrosacica@gmail.com ili potrosacica@potrosacica.hr i podržite nas rad učlanjenjem u udrugu Potrošačica.

Možda će vas zanimati..

Nepoštena poslovna praksa

Nepoštena poslovna praksa

Prva od tri radionice po projektu Senzibilizacija mladih potrošača na rasporedu je u utorak 26. rujna ove godine. Tema...

Osmi bilten Društva Potrošačica

Osmi bilten Društva Potrošačica

U sklopu projekta Senzibilizacija mladih potrošača najesen ćemo provesti radionice. O kojim je radionicama riječ i...