Rad i aktivnosti Društva Potrošačica u prvoj polovici 2022. godine

Napisala:Tea Flajnik

07/07/2022

Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske osnovana je 20. srpnja 2018. godine s glavnim ciljem informiranje, edukacija i savjetovanje potrošač(ic)a Hrvatske. Aktivnosti informiranja i edukacije potrošača provodimo putem javnih tribina, radionica, konferencija, webinara, newslettera te Internet stranice potrosacica.hr i Facebook stranice Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske, ali i suradnjom s lokalnim medijima.

Zakonska obaveza jedinica lokalne samouprave

Jedinice lokalne samouprave imaju zakonsku obavezu formiranja povjerenstva za zaštitu potrošača javnih usluga ukoliko na području njihove regionalne samouprave postoji registrirana udruga za zaštitu potrošača. Dana 27. veljače 2019. kao predstavnica Društva Potrošačica u Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga Općine Viškovo imenovana je Marija Perušić. Također je u povjerenstvu za rješavanje prigovora potrošača javnih usluga isporučitelja Vode Vrbovsko d.o.o. Poslovna tajnica je imenovana za predstavnika u Vijeću za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Vrbovsko. Predsjednica Društva Potrošačica sudjelovala je na sjednicama savjetodavnog tijela za zaštitu potrošača u Gradu Delnice i Gradu Kastav. Volonter Društva Potrošačica je bio na sjednici Savjeta potrošača javnih usluga Grada Krka.

Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, popis javnih ustanova i jedinica lokalne i regionalne samouprave u čijim savjetodavnim tijelima imamo svoje predstavnike dostupan je na našoj mrežnoj stranici.

Projekti Društva Potrošačica u prvoj polovici 2022. godine

 U prvoj polovici 2022. godine Društvo Potrošačica provodilo je sljedeće projekte:

1. Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj – sufinancira  EU iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

2. Institucionalna podrška za razvoj i/ili stabilizaciju udruga za zaštitu potrošača – financijska podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

3. Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice – sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge.

4. Svjetski dan zaštite prava potrošača 2022 – financijska podrška Primorsko – goranske županije i Grada Vrbovsko

5. Newsletter Društva Potrošačica – financijska podrška Primorsko – goranske županije

6. Euro zamjenjuje kunu – u sklopu projekta je izrađen edukativni video – financijska podrška Primorsko – goranske županije

7. Zeleni vrtićanci – sufinancira Grad Vrbovsko

8. Što euro donosi potrošači(ca)ma – financijska podrška Primorsko – goranske županije

9. Senzibilizacija potrošača o nepoštenoj poslovnoj praksi – sufinanciranje od strane Općine Rakovica

10. Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava – financijska podrška od strane Primorsko – goranske županije

Događaji Društva Potrošačica

U ovoj godini sudjelovali smo na EFRI Networkking weeku. Tema predavanja bila je Restrukturiranje sela i vizija Europske komisije za ruralna područja. Predavanje je održano studentima preddiplomskog studija u sklopu kolegija restrukturiranje i sanacija poduzeća.

Gostovali smo kod Međimurski potrošač udruga za zaštitu potrošača. Održali smo dva predavanja. Tihana Božić i Tea Flajnik održale su predavanje na temu Uvođenje eura u Republiku Hrvatsku. Predavanje na temu Financijsko ponašanje održala je Ana Smoljak. Više na provedeno predavanje u Čakovcu.

S ciljem  upoznavanja potrošača o svim promjenama koje će nastupiti uvođenjem eura organizirali smo javnu tribinu “Euro zamjenjuje hrvatsku kunu“. Predavači su bili Dimitrije Birač i Ana Smoljak.

Sazvali smo dvije sjednice Skupštine: Izvanrednu u siječnju i Izbornu u lipnju ove godine. Na Izvanrednoj sjednici Skupštine smo između ostalog donijeli Odluku o učlanjenju u Uniju potrošača Hrvatske. Na Izbornoj sjednici skupštine Društva Potrošačica izabrana su nova tijela udruge.

Međusektorska suradnja

Već nekoliko godina Društvo Potrošačica surađuje s Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj. Prošle godine je započela suradnja s Ekonomskim fakultetom u Rijeci. Ove godine je ta suradnja produbljena i na stručnu praksu. Zahvaljujući mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, primili smo osobu na osposobljavanje na radnom mjestu.

Izobrazbe

Tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine Društvo Potrošačica je ulagalo u ljudske potencijale kroz izobrazbu zaposlenika, članova upravljačkog tijela i volontera. Društvo Potrošačica omogućilo im je sljedeće izobrazbe:

  • Projektni ciklus i strateško planiranje
  • Krizni menadžment
  • Provedba projekta za početnike
  • Radno pravo
  • Menadžment volontiranja
  • Obvezni odnosi djelovanja u OCD
  • Javna nabava (za neobveznike javne nabave)
  • Radionica kako ispravno govoriti i pisati u poslovnoj komunikaciji
  • Modeli unutarnjeg u vanjskog djelovanja programa OCD-a
  • Uloga revizije u poslovanju OCD.

Društvene mreže

Društvo Potrošačica ima svoj youtube kanal i Facebook stranicu putem kojih možete također pratiti rad udruge. Putem naših društvenih mreža možete se i educirati i informirati.

Podržite nas

Pozivamo Vas da postane članovi Društva Potrošačica jer potrošači imaju snagu pretvoriti kupnju u jako važno društveno djelovanje. Javite nam se na e-mail drustvo.potrosacica@gmail.com ili potrosacica@potrosacica.hr i podržite nas rad učlanjenjem u Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske. Također Vas pozivamo da se prijavite na naš newsletter.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...