Provedena javna tribina u Karlovcu

Napisala:Tea Flajnik

03/05/2022

2. 5. 2022. Provedena je javna tribina u Karlovcu s glavnim ciljem  upoznavanja potrošača o svim promjenama koje će nastupiti uvođenjem eura. Predavači su bili predsjednica naše  udruge Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske gđa Ana Smoljak i gradski i županijski vijećnik Dimitrije Birač.

Osvrnuli su se na nezainteresiranost i neinformiranost ljudi o svim radnjama koje slijede uvođenjem eura te na veliku inflaciju koja je prisutna u Hrvatskoj te po pretpostavkama vijećnika Dimitrije Birača  Hrvatskoj prijeti ozbiljna kriza.

Gđa Ana Smoljak informirala je prisutne o dvojnom iskazivanju cijena koje će započeti 1. rujna ove godine no za to se još čeka službena potvrda, o tečaju konverzije, etičkom kodeksu kojim se nastoji zaštititi potrošače od zaokruživanja cijena i time naglog porasta.

Gradski i županijski vijećnik Dimitrije Birač smatra da Hrvatska nije spremna za uvođenje eura zbog velike inflacije koja je u veljači iznosila oko 6%, a u ožujku oko 8%. Također zbog loše strukture u gospodarstvu i državnom apartu te loše ekonomije smatra da je Hrvatska daleko od spremnosti za uvođenjem eura. Korona kriza je uzrokovala velike promjene u gospodarstvu, zbog rata nastupila je inflacija, a sada s uvođenjem eura smatra da Hrvatska ide prema jednoj velikoj krizi.

Oboje su utvrdili da je veoma zabrinjavajuća situacija s obzirom na neinformiranost, ali i nezainteresiranost građana za ovu tematiku.

Ipak nije sve tako crno. Uvođenje eura imati će i beneficije koje se tiču nižih transakcijskih troškova, povećat će se protok robe, a sa psihološke strane imat će se osjećaj da se napravio veliki korak prema zajednici, istaknuo je Dimitrije Birač.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...