Provedena javna tribina u Karlovcu

Napisala:Tea Flajnik

03/05/2022

2. 5. 2022. Provedena je javna tribina u Karlovcu s glavnim ciljem  upoznavanja potrošača o svim promjenama koje će nastupiti uvođenjem eura. Predavači su bili predsjednica naše  udruge Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske gđa Ana Smoljak i gradski i županijski vijećnik Dimitrije Birač.

Osvrnuli su se na nezainteresiranost i neinformiranost ljudi o svim radnjama koje slijede uvođenjem eura te na veliku inflaciju koja je prisutna u Hrvatskoj te po pretpostavkama vijećnika Dimitrije Birača  Hrvatskoj prijeti ozbiljna kriza.

Gđa Ana Smoljak informirala je prisutne o dvojnom iskazivanju cijena koje će započeti 1. rujna ove godine no za to se još čeka službena potvrda, o tečaju konverzije, etičkom kodeksu kojim se nastoji zaštititi potrošače od zaokruživanja cijena i time naglog porasta.

Gradski i županijski vijećnik Dimitrije Birač smatra da Hrvatska nije spremna za uvođenje eura zbog velike inflacije koja je u veljači iznosila oko 6%, a u ožujku oko 8%. Također zbog loše strukture u gospodarstvu i državnom apartu te loše ekonomije smatra da je Hrvatska daleko od spremnosti za uvođenjem eura. Korona kriza je uzrokovala velike promjene u gospodarstvu, zbog rata nastupila je inflacija, a sada s uvođenjem eura smatra da Hrvatska ide prema jednoj velikoj krizi.

Oboje su utvrdili da je veoma zabrinjavajuća situacija s obzirom na neinformiranost, ali i nezainteresiranost građana za ovu tematiku.

Ipak nije sve tako crno. Uvođenje eura imati će i beneficije koje se tiču nižih transakcijskih troškova, povećat će se protok robe, a sa psihološke strane imat će se osjećaj da se napravio veliki korak prema zajednici, istaknuo je Dimitrije Birač.

Možda će vas zanimati..

Peti bilten Društva Potrošačica

Peti bilten Društva Potrošačica

U petom biltenu Društva Potrošačica pročitajte o suradnji s Ekonomskim fakultetom u Rijeci, projektu Potrošačkim...