Programi i projekti Društva Potrošačica

Napisala:Ana Smoljak

18/04/2023

Društvo Potrošačica trenutno u provedbi ima sljedeće projekte:

te smo korisnici Institucionalne podrške za razvoj i/ili stabilizaciju udruga za zaštitu potrošača.

U sklopu projekta “Kolektivna prava zaštita” snimit ćemo edukativni video na području Grada Krk, Grada Vrbovsko i Grada Čabra. Svrha videa je educirati potrošače što je kolektivna pravna zaštita, koji su oblici predstavničke tužbe, tko može pokrenuti predstavničku tužbu i koliki su troškovi predstavničkih tužbi. Temeljno načelo predstavničkih tužbi je da je postupak po predstavničkoj tužbi hitan te je nužno informirati potrošače da smo ovlaštena pravna osoba za pokretanje kolektivnih sudskih postupaka iz područja zaštite potrošača.

Budući da je Hrvatska već šest godina zaredom na začelju Europske unije po zaštiti prava potrošača, nužno je provoditi edukativne radionice sa svrhom informiranja i educiranja mladih. Društvo Potrošačica provest će tri edukativno-informativne radionice na području Grada Krka u sklopu projekta “Senzibilizacija mladih potrošača”.

Projekt „Potrošački ugovorni odnosi’“ osmišljen je s općim ciljem veće osviještenosti potrošača s područja Grada Vrbovsko o potrošačkim ugovornim odnosima. Potrošači, pogotovo potrošači starije životne dobi, nisu educirani o čemu ih sve trgovac mora obavijestiti prije nego li sklope ugovor ili budu obvezani odgovarajućom ponudom. Stoga planiramo početkom lipnja edukativnu aktivnost o potrošačkim ugovornim odnosima.

“Bilten Društva Potrošačica” izlazi jednom mjesečno. Distribuiramo ga na e-mail adrese potrošačica i potrošača koji su se na našoj web stranici prijavili da ga žele primati.

Partner smo na ESF projektu “Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice”. U sklopu projekta, između ostalog, izgrađena su dva priručnika i provedena tri webinara. Nositelj projekta je Centar za prevenciju otpada od hrane – CEPOH.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....