Četvrti Bilten Društva Potrošačica

Napisala:Ana Smoljak

20/04/2023

Uoči Dana planeta Zemlje izradili smo i distribuirali četvrti Bilten Društva Potrošačica. Bilten Društva Potrošačica izrađujemo zahvaljujući financijskoj podršci Primorsko-goranske županije.

Otprilike 10 milijuna tona smeća godišnje završi u svjetskim morima i oceanima. Plastika, odnosno plastični ambalažni otpad kao što su boce za piće i vrećice za jednokratnu uporabu, daleko je najčešća vrsta ostataka u morskom okolišu. Stoga smo u ovom biltenu ponovno podijelili video uradak Odgovorne potrošačice koji smo izradili još 2020. godine.

U sklopu EU projekta Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice izrađeni su i javno predstavljeni Priručnik za doniranje hrane u kriznim situacijama i Priručnik za krizno komuniciranje. Kod doniranja hrane je ključno poštivanje određenih pravila zbog očuvanja sigurnosti hrane i zaštite zdravlja ljudi.

Iako bi se proizvodi mogli popraviti, potrošači ih često ne žele popraviti, već prerano ih odbace. Prerano odlaganje popravljive robe dovodi do porasta otpada, te stvaranja emisije stakleničkih plinova i veću potražnju za vrijednim resursima u proizvodnja novih dobara. Europska unija se zalaže za pravo na popravak.

U biltenu su predstavljeni i projekti Društva Potrošačica koji su u provedbi na dan distribucije newslettera.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva Potrošačica.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...