Priručnik za doniranje hrane u kriznim situacijama i Priručnik za krizno komuniciranje

Napisala:Ana Smoljak

17/01/2023

U sklopu EU projekta Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice izrađeni su i u Osijeku javno predstavljeni Priručnik za doniranje hrane u kriznim situacijama i Priručnik za krizno komuniciranje. Projekt provodi Centar za prevenciju otpada od hrane – CEPOH, s partnerima Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske, Centrom za edukaciju i informiranje potrošača i Hrvatskim Crvenim križom Gradskim društvom Crvenog križa Osijek

Priručnik za doniranje hrane u kriznim situacijama

Doniranje hrane izrazito je važno u kriznim situacijama poput potresa, poplava i drugih kriznih stanja koja pogađaju zajednice. Kod doniranja je ključno poštivanje određenih pravila zbog očuvanja sigurnosti hrane i zaštite zdravlja ljudi. Stručnjaci za prevenciju bacanja hrane i sigurnost hrane zajedno s potrošačkim udrugama i priznatom organizacijom koja desetljećima radi s korisnicima na raspodjeli hrane tijekom kriza prepoznali su važnost pružanja jednostavnih uputa i savjeta za sigurno i uspješno doniranje hrane u kriznim situacijama te su ih saželi u priručnik. Nalazimo se u desetljeću borbe protiv otpada od hrane. Hrvatska je, poput ostalih članica Europske unije, prihvatila cilj prepoloviti količine otpada od hrane do 2030. godine. Otpad od hrane trenutno iznosi 286.379 tona ili 71 kilogram po stanovniku, što je izazov sam po sebi. U tim nastojanjima vjerujemo kako će svoj pozitivan doprinos dati i ovaj priručnik.
Preuzmite Priručnik za doniranje hrane u kriznim situacijama.

Priručnik za krizno komuniciranje

S obzirom na sve češće krizne situacije koje pogađaju društvo, željeli smo pripremiti jasne i jednostavne upute za krizno komuniciranje koje bi trebale ponajprije osnažiti kapacitete OCD. Upute će ujedno pomoći i zainteresiranim građanima koji se žele bolje nositi s krizom. Priručnikom je obuhvaćen aktualni sustav zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj. Objašnjene su osnovne smjernice i načela za uspješno krizno komuniciranje namijenjene organizacijama. Istraženi su čimbenici koji utječu na razinu i vrstu komunikacije i izbor preporučenih alata i kanala, pri čemu je korišten primjer komunikacije o rizicima povezanima s hranom jer je ta tema izuzetno osjetljiva i uvijek aktualna.
Preuzmite Priručnik za krizno komuniciranje.

O projektu

Projekt „Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice“ započeo je 16. veljače 2022. godine i trajat će 15 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 442.494,47 kuna. Sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda (u visini od 376.120,30 kuna). Sufinancira se iz Državnog proračuna, s pozicije Ureda za udruge (u iznosu od 66.374,17 kuna). Nositelj projekta je Centar za prevenciju otpada od hrane – CEPOH iz Zagreba. Partneri su Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske iz Vrbovskog, Centar za edukaciju i informiranje potrošača iz Bilja i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek. Suradnici su stručnjaci iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) iz Osijeka. Projektom želimo educirati i osnažiti predstavnike organizacija civilnog društva (OCD) za neposredan rad u kriznim situacijama, što uključuje izradu dva priručnika. Uz to, webinarima ćemo lokalne udruge i građanske inicijative dodatno educirati i osnažiti za provedbu aktivnosti kojima se građanima osiguravaju usluge od općeg interesa prilagođene novonastaloj situaciji. LETAK projekta Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva Potrošačica.

Možda će vas zanimati..

Peti bilten Društva Potrošačica

Peti bilten Društva Potrošačica

U petom biltenu Društva Potrošačica pročitajte o suradnji s Ekonomskim fakultetom u Rijeci, projektu Potrošačkim...