Proveden webinar Smanjimo bacanje hrane u kriznim situacijama

Napisala:Ana Smoljak

17/04/2023

U sklopu projekta „Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice“ 17. travnja 2023. godine putem platforme Zoom održan je webinar „Smanjimo bacanje hrane u kriznim situacijama“. Webinar je bio namijenjen svim organizacijama civilnog društva, a posebice humanitarnim organizacijama, udrugama za zaštitu potrošača i okoliša, kao i aktivnim građanima. Webinar je okupio 20-ak sudionika iz organizacija civilnog društva koje žele ojačati kapacitete u projektima koji se bave doniranjem hrane te prenijeti stečena znanja na kolege i volontere, ali ih koristiti i u radu s krajnjim korisnicima.

U uvodnom dijela voditeljica projekta prezentirala je sve projektne aktivnosti. Predstavila je i dva priručnika izrađena na projektu, Priručnik za doniranje hrane u kriznim situacijama i Priručnik za krizno komuniciranje. U nastavku je voditeljica programskog poslovanja prezentirala izgradnju vještina za provedbu aktivnosti u organizacijama civilnog društva na temu smanjenja bacanja hrane. Edukacija je obuhvaćala sve faze projekta, od segmenta upoznavanja ciljanih skupina, kreiranja odgovarajućih poruka za njih, upravljanja publikom, odabira odgovarajućih alata za postizanje projektnih ciljeva do provedbe evaluacijskih aktivnosti po završetku projektnih aktivnosti.

U raspravi koja je uslijedila sudionici webinara podijelili su vlastita iskustva prilikom provedbe sličnih projektnih aktivnosti, te su istaknuli kako je održana edukacija dodatno ojačala njihove kapacitete.

Webinar je provoden u sklopu projekta „Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice“ koji je započeo 16. veljače 2022. i traje 15 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 442.494,47 kuna, a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda (u visini od 376.120,30 kuna) te iz Državnog proračuna, preko Ureda za udruge (u iznosu od 66.374,17 kuna).

Nositelj projekta je Centar za prevenciju otpada od hrane – CEPOH iz Zagreba, a partneri su Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske iz Vrbovskog, Centar za edukaciju i informiranje potrošača iz Bilja i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek. Suradnici su stručnjaci iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) iz Osijeka.

Možda će vas zanimati..