Smanjenje otpada od hrane – dobrobit za prirodu, gospodarstvo i društvo

Napisala:Ana Smoljak

08/09/2025

Bacanje hrane nije samo etički i ekološki problem, već i ozbiljan ekonomski izazov. Bacajući hranu, bacamo i resurse uložene u njezinu proizvodnju – vodu, zemlju, energiju i ljudski rad. Istovremeno, otpad od hrane doprinosi emisijama stakleničkih plinova, što dodatno pogoršava klimatske promjene.

Prema podacima FAO-a, čak 38% energije u globalnom prehrambenom sustavu koristi se za proizvodnju hrane koja se na kraju – baci. To je ogromno rasipanje resursa koje možemo smanjiti odgovornijim ponašanjem.

U edukativnom videu Smanji otpad od hrane koji smo izradili 2022. godine, prikazali smo kako mali koraci u svakodnevnom životu mogu napraviti veliku razliku.

EU i Hrvatska – zakonodavstvo kao alat za promjene

Dr. sc. Ismar Velić u svom članku EU i nacionalne politike sve više potiču smanjenje otpada od hrane kroz porezne olakšice, donacije i edukaciju“ naglašava da problem bacanja hrane zahtijeva sustavan pristup kroz zakone, strategije i edukaciju.

U Hrvatskoj je Zakon o gospodarenju otpadom temelj svih politika smanjenja otpada od hrane. Njime se propisuju obveze sprječavanja nastanka otpada na izvoru, uspostavlja sustav praćenja otpada te potiče suradnja s organizacijama koje se bave donacijama hrane.

Također, Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje (NN 119/2015) jasno definira tko i pod kojim uvjetima može donirati hranu, čime se sprječava njezino prerano odbacivanje.

Ove mjere imaju konkretne koristi:

  • Za poduzetnike: porezne olakšice, smanjenje troškova zbrinjavanja otpada, jačanje društvene odgovornosti i održivog imidža.
  • Za građane: veća dostupnost donirane hrane kroz humanitarne kanale te niži životni troškovi kroz stabilizaciju opskrbnog lanca.

No, izazovi ostaju – od nedostatka podataka do fragmentirane odgovornosti između institucija. Uspjeh će ovisiti o koordinaciji svih dionika, uključujući ministarstva, trgovce, nevladine organizacije i građane.

Primjeri drugih zemalja pokazuju da zakoni mogu biti snažan alat:

  • Francuska je zakonom zabranila uništavanje jestive hrane i uvela obvezno doniranje.
  • Italija potiče poduzeća kroz porezne olakšice za redovite donacije.
  • Danska se oslanja na dobrovoljna javno-privatna partnerstva.

Bacanje hrane – gubitak resursa

Svaka bačena namirnica znači izgubljene resurse potrebne za njezinu proizvodnju:

  • Voda – za 1 kg čokolade potrebno je 17.196 litara vode, za 1 kg junetine 15.415 litara, dok je za 1 kg jabuka potrebno 822 litre.
  • Zemlja – čak 28% poljoprivredne zemlje koristi se za proizvodnju hrane koja se nikada neće pojesti.
  • Energija – mesna proizvodnja troši višestruko više energije od proizvodnje žitarica ili povrća.

Bacanje hrane tako postaje i ekološki i gospodarski problem koji utječe na cijeli prehrambeni sustav, ali i na naše kućne budžete.

Kako mi možemo doprinijeti?

Smanjenje otpada od hrane počinje promjenom ponašanja svakog pojedinca. Evo nekoliko jednostavnih koraka:

Zaključak

Bacanje hrane nije samo individualna odluka – to je globalni izazov koji utječe na okoliš, gospodarstvo i društvo. Zahvaljujući EU politikama, nacionalnim zakonima i lokalnim inicijativama, sve više se radi na poreznim olakšicama, sustavu donacija i edukaciji građana.

Na svakom od nas je da se odgovorno odnosimo prema hrani jer time čuvamo resurse i doprinosimo stvaranju održivijeg i pravednijeg prehrambenog sustava.

Pogledajte naš edukativni video: Smanji otpad od hrane.

Možda će vas zanimati..

Potrošačica 8/25

Potrošačica 8/25

Bilten Društva Potrošačica - godina V - broj 48 - Vrbovsko - kolovoz 2025. U sklopu projekta “Potrošačka prava –...