Ovisimo li o uvozu hrane?

Napisala:Ana Smoljak

03/03/2023

Poljoprivreda predstavlja jednu od temeljnih grana gospodarstva neke zemlje. U idealnim uvjetima poljoprivredna proizvodnja trebala bi biti dostatna da zadovolji domaću potrošnju, turističku potrošnju i izvoz.

U analizi konzultantske tvrtke Smarter navodi se da podaci Državnog zavoda za statistiku o procjeni proizvodnje voća i povrća ponovo potvrđuju u kolikoj mjeri je proizvodnja voća i povrća u Hrvatskoj ovisna o klimatskim uvjetima te je prisutna izražena godišnja kolebljivost proizvodnje zbog slabog korištenja suvremenih tehnoloških rješenja, zaštite od tuče i mraza, ali i vrlo malih površina pod navodnjavanjem.

O tome jesmo li samodostatni u proizvodinji hrane? pisala sam još za vrijeme lockdowna. Tada sam navela da je potrebno potaknuti na proizvodnju sva kućanstva koja imaju mogućnost proizvesti hranu za vlastite potrebe tako da se hitno uvedu presadi i podijele ili po povoljnim cijenama prodaju svima koji imaju poljoprivrednog zemljišta na kojem bi ih mogli posaditi.

Proizvodnja voća i povrća ima orgoman potencijal, a ima nisku razinu samodostatnosti. Jedan od važnijih pokazatelja stabilnosti i razvijenosti poljoprivrednog tržišta neke zemlje je stupanj samodostatnosti. Samodostatnost proizvodnje povrća u Hrvatskoj iznosi 65 posto, a voća 50 posto. Stoga Hrvatska itekako ovisi o uvozu hrane.

Potrošačice i potrošači, zašto je važno kupovati domaće proizvode? Kupnjom domaćeg proizvoda zadržavaju se i otvaraju nova radna mjesta, smanjuje se negativna platna bilanca države. Autohtonim proizvodima dajemo i dodatnu vrijednost hrvatskom proizvodu što sve više postaje komparativna prednost i kvalitetan znak brendiranja.

S polja na vrata potrošačica

Ako se voće i povrće kupuje od lokalnih proizvođača, onda je to ono svježe. Često se radi o voću i povrću koje je tog jutra ubrano. Kupnjom lokalnih namirnica prvenstveno kupujete kvalitetne, domaće, većinom organske proizvode. To nisu proizvodi koji su svoje najbolje dane proveli na brodovima i kamionima ili u skladištima. Voće i povrće kupljeno od lokalnih proizvođača svojom svježinom, mirisom i okusom razveseljavaju nepce i osjetila. 

Kupnjom namjernica od lokalnih proizvođača doprinosite tome da postanemo samoodrživa, zdrava i otporna zajednica. Nadalje, kupnjom domaćeg proizvoda zadržavaju se i otvaraju nova radna mjesta, smanjuje se negativna platna bilanca države. Uz to, autohtonim proizvodima dajemo dodatnu vrijednost hrvatskom proizvodu što sve više postaje komparativna prednost i kvalitetan znak brendiranja.

Međutim, što kad ne možemo kupiti od domaćih proizvođača jer nismo samodostatni u proizvodnji hrane? Zašto ne bismo proizvodili hranu za vlastite potrebe? Jedna od jednostavnijih namjernica za uzgoj je krumpir.

Proizvodnja za vlastite potrebe

Krumpir je jedna od najvažnijih poljoprivrednih kultura na svijetu i jedna od najčešće konzumiranih namirnica u svijetu i vrlo jednostavna za uzgoj. Uzgaja se na različitim područjima, od tropa do sjevernih šuma i podnosi različite klimatske uvjete. Najčešće se sije od travnja do lipnja.

U 2021. godini proizvedne su minimalne količine krumpira. U rodnim godinama samodostatnost u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj je oko 90 posto, a prosječno je godišnje uvezeno oko 34.000 tona krumpira.

Uzgoj je jednostavan i pristupačan. Najbolje uspijevaju u područjima s umjerenom klimom, gdje postoji dovoljno svjetla i kiše. Krumpir je biljka koja se najčešće sadi zasebno i uz nju se ne sade druge kulture. Može se sijati nekoliko godina na istoj površini.

Krumpir se može saditi i uzgajati i u posudama. Sadnja krumpira u posudama je vrlo jednostavna i prikladna za one koji žele uzgajati krumpir u manjim količinama na terasama ili balkonima. Prvo je potrebno odabrati odgovarajuće posude za sadnju krumpira. Posude treba napuniti humusom ili kompostom koji će pružiti dobar okoliš za rast krumpira.

Možda će vas zanimati..

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje traje do 25. veljače 2024. godine. Popusti su u poslovnicama i Internet trgovini. U kupovini...

Potrošačica – nove aktivnosti

Potrošačica – nove aktivnosti

Društvo Potrošačica je prijavilo promidžbenu akitvnost - Informativno edukativni video - "Korelacija potrošača i...