Sigurnost hrane – povlačenje hrane s polica

Napisala:Ana Smoljak

23/06/2021

Nemamo dovoljnu samodostatnost ni u proizvodnji peradskog mesa, ni u proizvodnji goveđeg mesa, ali ni u proizvodnji svinjskog mesa. Nemamo dovoljnu samodostatnost ni u proizvodnji jaja kao ni u proizvodnji sirovog mlijeka. Iako imamo sve predispozicije ne proizvodimo hranu u samodostatnim količinama.

Prošle godine sam u svom blogu Jesmo li samodostatni u proizvodnji hrane? napisala da se ne sjećam da se je dogodio slučaj da je zbog nekog hrvatskog proizvoda alarmiran sustav EU te da podignemo li vlastitu proizvodnju prehrambenih proizvoda na razinu samodostatnosti prestat ćemo govoriti o uvoznom mesu i aferama. Ili danas aktualnom uvoznom povrću: krumpiru iz Grčke i krastavcima iz Italije.

Dokumentom Zaštita potrošača u EU – 10 temeljnih načela, propisana je minimalna razinu zaštite potrošača. Propisano je označavanje hrane i što sve treba biti navedeno na etiketama. Međutim, bez obzira na to prečesto se proizvodi povlače s tržišta kad su već u maloprodaji.

U proizvodu, Mladi krumpir, klasa II, urod 2021, podrijetlom iz Grčke utvrđena je povećana količina pesticida oksamila, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede putem aplikacije HRana za obavještavanje građana o upozorenjima na hranu. Povećana količina oksamila pronađena je i u krastavcima iz Italije.

Samo ovaj mjesec Ministarstvo poljoprivrede s tržišta je povuklo:

Ekološki proizvod – bučine koštice” u pakiranjima od 500g, 200g, 100g, najbolje upotrijebiti do 15.10.2021, povučen je s tržišta radi prisustva pesticida dieldrina. Potrošači su obaviješteni i o opozivu proizvoda SPAR PREMIUM AJVAR 330g, bar koda 9100000160412 svih LOT brojeva i svih datuma roka trajanja koje provodi subjekt u poslovanju s hranom SPAR HRVATSKA d.o.o., Zagreb zbog mogućeg sadržaja komadića stakla u proizvodu. Proizvod ĐUMBIR U PRAHU 200 g, najbolje upotrijebiti do listopada 2021, LOT 200411Z, podrijetlom iz Njemačke, zbog utvrđene povećane količine etilen oksida je povučen s tržišta. Dodatak prehrani Sensilab Diabetyn, 60 kapsula, lot 2100309, najbolje upotrijebiti do 31.03.2023., proizvođača Sensilab d.o.o. iz Slovenije povučen je s tržišta.

Većina ovih proizvoda povučena je zato što nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ i Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

S obzirom na to da se jako puno prehrambenih proizvoda povlači nakon što su stavljeni u maloprodaju, “KORANA” – udruga za zaštitu potrošača Grada Karlovac, poslala je dopis Ministarstvu poljoprivrede vezan uz rješavanje problema oko stalnog opoziva i povlačenju proizvoda.

“Smatramo da treba naći puno bolji sustav kontrole proizvoda, a pogotovo kad je riječ o hrani prije nego proizvodi uopće dođu na tržište. Isto tako tražit ćemo sigurno izmjene i Zakona i pravilnika koje će štiti one potrošače koji su navedeni proizvod konzumirali, a on je naknadno povučen. Situacija gdje se potrošačima samo nadoknadi iznos proizvoda koji je kupio nije sigurno zadovoljavajući jer određeni proizvod je povučen s tržišta iz razloga što je prije svega štetan za zdravlje. Stoga tražimo svakako da se potrošači zaštite u puno većoj mjeri.” – Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge “KORANA”.

Podržavamo inicijativu Udruge “KORANA”. Kasno je povući proizvod kad je već došao u maloprodaju. Potrebno je unaprijediti sustav kontrole proizvoda koji dolazi s područja unutarnjeg tržišta Europske unije.

Proizvode koje Ministarstvo Poljoprivrede povuče s tržišta, potrošači mogu vratiti trgovcu ako imaju račun. Da bi potrošač vratio proizvod trgovcu mora doći do trgovine u kojoj ga je kupio. Stoga je ponekad povrat proizvoda skuplji od uništenja jer će potrošač dobiti samo povrat novčanih sredstava. Što ako je potrošač kupljeni proizvod već konzumirao? Ako je u proizvodu bio otrov koji je štetan već i u kontaktu s kožom, kao što je slučaj s mladim krumpirom koji je ovih dana povučen s tržišta, ne bi li potrošaču trebala biti, uz povrat novčanih sredstava koje je potrošio na kupnju tog proizvoda, osigurana naknada za duševne boli i potencijalne zdravstvene probleme?

Potrošači(ce), kupujmo osnovne životne namjernice od domaćih proizvođača. Zašto je važno kupovati domaće proizvode? Kupnjom domaćeg proizvoda zadržavaju se i otvaraju nova radna mjesta, smanjuje se negativna platna bilanca države. S druge strane, autohtonim proizvodima dajemo dodatnu vrijednost hrvatskom proizvodu što sve više postaje komparativna prednost i kvalitetan znak brendiranja.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...