Zašto su za potrošač-ic-e važni izbori za EP?

Napisala:Ana Smoljak

10/05/2024

Idući mjesec se održavaju izbori za Europski parlament. Znate li zašto su europski izbori važni za potrošač-ic-e? Znate li da rezultati izbora za Europski parlament utječu na sve građane Europske unije? U Europskom parlamentu donose se zakoni koje sve države članice moraju implementirati u svoje zakonodavstvo. Zakonodavstvo EU bavi se politikama koje su važne za potrošač-ic-e. Tako i politikama prava potrošača.

Rezultati glasanja na izborima za Europski parlament odredit će smjer kretanja Europske unije u idućih pet godina. Sve nacionalne teme imaju i europsku dimenziju. To znači da glas potrošačica i potrošača utječe na svakodnevni život građana EU.

Glavni dio zakonodavnog posla odvija se u 20 parlamentarnih odbora koji usvajaju izvješća o prijedlozima uredbi i direktiva, pripremaju amandmane na prijedloge za glasovanje na plenarnim sjednicama te vode pregovore s Vijećem o konačnim tekstovima prijedloga. Jedan od parlamentarnih odbora je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Politike i izvješća donesena u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača izravno i jako utječu na svakodnevni život potrošač-ic-a. Stoga je važno izabrati zastupnike koji će raditi na unapređenju prava potrošača.

Potrošačice i potrošači, vaš će glas odlučiti o tome tko će zastupati i predstavljati interese potrošača u Europskom parlamentu u idućih pet godina. Zastupnici u Europskom parlamentu predstavljat će potrošače u pripremi novih zakona. Također će utjecati na izbor Europske komisije. Te će odluke oblikovati svakodnevni život potrošač-ic-a i u Hrvatskoj.

Idući mjesec izađite na izbore za Europski parlament i izaberite zastupnike za koje smatrate da će najbolje zastupati Vaše interese u EU!

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...