Korelacija potrošača i zaštite okoliša

Napisala:Ana Smoljak

08/04/2024

Prošli tjedan smo na OPG Bajac snimili materijale za video spot Korelacija potrošača i zaštite okoliša. Video spot izradit ćemo u sklopu promidžbene aktivnosti – Informativno edukativni video – “Korelacija potrošača i zaštite okoliša” koja nam je odobrena kroz Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godini.

Sve je veća potražnja za sirovinama, a sve je manje resursa. Posljedice dosadašnjih obrazaca potrošnje na klimu i okoliš su veliki: troši se energija i povećava emisija CO2. Potrošači bacanje hrane bacaju i druge resurse kao što su voda, zemlja, bioraznolikost i energija. U zemljama s nižim dohotkom vrši se krčenje šuma kako bi se oslobodilo zemljište za poljoprivrednu proizvodnju. Promjene u iskorištavanju zemljišta i općenito poljoprivreda utječu na biološku raznolikost. Pesticidi mogu dovesti do izumiranja čitavih vrsta sisavaca, ptica, vodozemaca i kukaca (uključujući pčele). Pčele i drugi kukci od vitalne su važnosti za globalnu proizvodnju hrane jer oprašuju tri četvrtine svih usjeva.

Pčele igraju važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže kroz biološku raznolikosti u prirodi. Oprašivanjem kultiviranog i samoniklog bilja održavaju biljnu raznolikost i time sudjeluju u lancu proizvodnje hrane i održanju eko sustava.

Zadnjih godina pčelama prijeti velika opasnost od izmuiranja. Što bi se dogodilo kad bi pčele izumrle? Albert Einstein je upozoravao – “Nestanu li pčele s lica Zemlje, čovjeku kao vrsti neće preostati više od četiri godine života“.

Kako potrošačice i potrošači mogu pomoći pčelama?

  • Sadite cvijeće bogato nektarom.
  • Izbjegavajte korištenje pesticida u poljoprivredi.
  • Kupujte med od pouzdanih pčelara koji znaju što rade i kako se štite ovi vrijedni kukci.

Aktivnost “Korelacija potrošača i zaštite okoliša” je podržana s financijskom podrškom Ministarstva Poljoprivrede u okviru poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godinu.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...