Jeste li prešli na dopušteno prekoračenje po tekućem računu?

Napisala:Ana Smoljak

06/06/2024

Znate li da još samo 20-tak dana možete ugovoriti dopušteno prekoračenje po tekućem računu? Još u srpnju 2022. godine s ciljem zaštite potrošača zbog visokih kamata donesen je Memorandumom o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu. Memorandum je donesen između Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka.

Cilj Memoranduma je unapređenje položaja potrošača koji koriste prekoračenja po tekućem računu. Memorandum omogućava prelazak s prešutnog prekoračenja na dopušteno prekoračenje. Niste ugovorili dopušteno prekoračenje? Trebali ste dobiti obavijest od Vaše banke o ukidanju prešutnog prekoračenja s 30. lipnja ove godine.

Ugovaranjem dopuštenog prekoračenja osiguravate si bolju zaštitu. Kamatne stope po dopuštenom prekoračenju su ograničene. U slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja bit ćete informirani o uvjetima korištenja i osigurane postupne otplate. Ovakva prava nisu zakonski zajamčena za prešutna prekoračenja.

Ako niste u blokadi i nemate ovrhu, onda možete Ugovor o dopuštenom prekoračenju potpisati digitalnim putem. U srpnju će banke onim potrošačima koji nisu ugovorili dopušteno prekoračenje ukinuti odobreno prešutno prekoračenje. Potrošačima koju su prethodno iskoristili dio ili cijelo odobreno prešutno prekoračenje, banke će za iskorišteni iznos omogućiti postupnu otplatu na 12 mjeseci.

Mogu li blokirani potrošači ugovoriti dopušteno prekoračenje?

U Hrvatskoj je više od 200 tisuća blokiranih potrošača. Blokirani potrošači ne mogu ugovoriti dopušeno prekoračenje.

“Po pitanju prekoračenja po računima koji su u blokadi zbog pokrenutih ovrha možemo navesti da se u slučajevima kada dolazi do blokade redovnog računa, otvara račun zaštićenih primanja po kojem potrošač nastavlja dalje poslovati. Pri tome je važno napomenuti da se po računu zaštićenih primanja ne odobravaju ni ugovaraju prekoračenja. Međutim, ukoliko je prešutno prihvaćeno prekoračenje prethodno odobreno i iskorišteno (dijelom ili u cijelosti), a prije blokade redovnog računa, onog trenutka kada se blokira redovni račun, ukida se i to prekoračenje, a iskorišteni iznos tog prekoračenja potrošač otplaćuje u 12 mjesečnih obroka. Naravno, po prestanku blokade, zatvara se račun zaštićenih primanja, poslovanje potrošača se vraća na redovan račun po kojem se potom može zatražiti dopušteno prekoračenje u redovnom postupku”, rekli su iz HNB-a.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....