Edukacija Institucionalna struktura EU u Čabru

Napisala:Ana Smoljak

10/04/2024

Po projektu “Informiranje građana Gorskog Kotara o EU” proveli smo četvrtu od 12 edukacija. Edukaciju na temu “Institucionalna struktura EU” proveli smo u suradnji sa Srednjom školom “Vladimir Nazor” Čabar. Na edukaciji je sudjelovalo 10 mladih osoba.

Institucionalni ustroj EU je jedinstvena institucionalna struktura u svijetu. Od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora institucije EU dijele se na političke i nepolitičke institucije.

Europski parlament je predstavničko tijelo građana država članica Europske unije. Postoji od samih početaka triju izvornih Europskih zajednica, a od 1979. godine njegovi se članovi biraju izravno, na izborima u državama članicama.

Europski parlament obavlja tri glavne skupine zadaća:

  • Ima zakonodavne ovlasti, te na inicijativu Europske komisije, zajedno s Vijećem ministara odnosno Vijećem Europe donosi propise
  • Nadzire rad drugih institucija EU, poglavito Europske komisije (može dvotrećinskom većinom izglasati povjerenje ili nepovjerenje čitavoj komisiji)
  • Ima proračunske ovlasti koje dijeli s Vijećem Europe. Pritom može prihvatiti ili odbaciti proračun u cijelosti.

Do kraja travnju ćemo provesti edukacije na sljedeće teme: “Europska prava i vrijednosti” i „Pametna sela“. Sljedeća edukacija na temu “Europska prava i vrijednosti” u Čabru na rasporedu je 18. travnja ove godine. Projekt sufinancira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Projekt “Informiranje građana Gorskog Kotara o EU” je podržan s financijskom podrškom Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti udruge Društvo Potrošačica i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...