Završene aktivnosti po projektu Za Babine gore zdravlje

Napisala:Ana Smoljak

30/04/2021

U sklopu projekta snimljene su tri tematske emisije koje su emitirane na lokalnoj televizijskoj kući Trend TV. U prvoj je gošća bila izv.prof.dr.sc. Lidija Runko Luttenberger, dipl. ing. Između ostalog naglasila je problem u implementaciji zakonodavstva, odnosno tumačenjima koja su nesukladna onome što je Europa propisala a što smo i mi u našim propisima propisali. Centri za gospodarenjem otpadom koji su propisani prije mnogo godina su zastarjeli. Trebali su biti međurješenje koje je trebalo voditi sustavu kojeg u današnje doba Europa propisuje. Kašnjenjem u realizaciji došli smo u situaciju da sad sve što radimo vezano uz Centre za gospodarenjem otpadom radimo protivno normama i standardima koje bi danas trebali vrijediti. Snimku emisije možete pogledati ovdje.

Na Svjetski dan zaštite šuma emitirana je druga tematska emisija. Gošća je bila Vesna Grgić predsjednica braniteljske udruge VIDRA – Veterani i društvena akcija i voditeljica Zeleni odred – forum. Tema emisije bile su šume. Čitava bioraznolikost je ugrožena. Pčele na Bilogori izumiru nevjerojatnom brzinom, a dabar se izgubio. Gdje se krši šuma tu je neraskidiva veza sa zemljom, vodom, vodotocima, atmosferi, klimatskim promjenama… To su enormne štete širokih razmjera. Centri za gospodarenjem otpadom povezani su sa šumama, pa tako i RCGO Babina gora. Snimku emisije možete pogledati ovdje.

U trećoj tematska emisija s ekspertom u sklopu projekta “Za Babine gore zdravlje” gošća je bila Mirna Međimorec iz Krizni eko stožer Marišćina. Istaknula je da stanovnici Općine Viškovo žive jako loše, imaju strahovito lošu kvalitetu života zbog ŽCGO Marišćina jer Centar proizvodi jako velike probleme za okoliš. Mještani sjevernog dijela Općine veći dio godine su zatvoreni u svojim kućama, pogotovo po ljeti jer se iz Centra širi nesnosni smrad. Stanovnici Općine Viškovo ugroženi su radom ŽCGO Marišćina. Snimku emisije možete pogledati ovdje.

U sklopu projekta izdana je digitalna knjiga “Tko to neće smeće na vrhu Babine gore”. Knjiga je kronologija događanja od donošenja odluke o lokaciji novog odlagališta do danas. Dodana vrijednost knjige je njen status relevantnog izvora podataka. Sadržajno knjiga se sastoji od 5 poglavlja s više od 120 stranica i publikacija i dokumenata. Knjiga je namijenjena specifičnim ciljanim skupinama, ekspertima koji se bave ekološkim temama, novinarima, predstavnicima nevladinih organizacija i svim drugim zainteresiranim dionicima.

Također su objavljena dva sponzorirana članka na lokalnim portalima:

Uz navedeno izrađena su i postavljena četiri jumbo plakata, tiskana je i postavljeno 200 plakata 50×70 cm, te je tiskana i distribuirana je brošura. Nadalje, organizirana je posjeta ŽCGO Marišćina  kako bi se projektni tim Društva Potrošačica bolje upoznao s funkcioniranjem i radom centra za gospodarenjem otpadom te pratećim problemima koji dolaze uz centre za gospodarenje otpadom. Kao završni događaj organiziran je obilazak lokacije budućeg RCGO Babina gora.

Projekt „Za Babine gore zdravlje” je podržan s 4.918 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Projekt provode:

  • Udruga građana “Pravica”
  • Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske

Možda će vas zanimati..