Zakon o osnaženju potrošača

Napisala:Ana Smoljak

15/05/2023

Prošli je tjedan Europski parlament s 544“za”, 18 “protiv” i 17 suzdržanih izglasao zabranu ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanja proizvoda. Dio je to nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koji je zastupnica Borzan glavna autorica i pregovaračica.

Istraživanje koje je provela Borzan pokazalo je da čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje od uređaja proizvedenih danas. Nadalje, istraživanja su pokazala kako se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe. Dakle, odmah nakon isteka obaveznog jamstva. Jedna od novina koje će uvesti novi EU zakon je oznaka garantirane trajnosti uređaja, koja će biti obvezna i ista u cijeloj Europi. 

Nekada smo mogli bateriju na mobitelu vrlo jeftino sami zamijeniti. Danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do točke kad je trošak zamjene baterije na mobitelu neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja.

Uvodi se obvezna oznaka zajamčene trajnosti uređaja. Cilj oznake zajamčene trajnosti uređaja je osnažiti položaj potrošača, s jedne strane. S druge strane, cilj je potaknuti proizvođače na natjecanje kvalitetom uređaja i duljinom garancije.

Potrošači će biti bolje zaštićeni od lažnog informiranja, odnosno od nepoštene poslovne prakse. Isto tako, bit će informirani o tome koji proizvođači proizvode dugotrajnije i kvalitenije uređaje.

Na primjer, proizvođač televizora, uz obveznu 2-godišnju zakonsku garanciju, daje dodatne 2 godine komercijalne garancije trajnosti. Na pakiranju njegovog proizvoda će stajati oznaka „ 2 + 2”. Kupac će tako u trgovini moći lako i brzo usporediti koji proizvodi imaju povoljniju oznaku, odnosno koji proizvođač dulje jamči za svoje uređaje, – objasnila je europarlamentarka Borzan.

Važan dio novih propisa posvećen je točnom odnosno lažnom informiranju potrošača. Ukoliko se uređaj neće moći popraviti, potrošačima će se to morati naglasiti.

Možda će vas zanimati..