Programirano kvarenje

Napisala:Ana Smoljak

05/03/2024

Je li vam se dogodilo da vam se uređaj pokvari par mjeseci nakon što mu je istekla garancija? Upravo to mi se je dogodilo ovaj vikend. Mobilnom uređaju je istekla ganacija u listopadu 2023. godine. U subotu nakon ručka sam ga skinula s punjača, napisao je fotoaparat ne reagira i ugasio se je. Više ga nisam uspjela uključiti. Otišla je matična ploča. Tako da su mi nepovratno izgubljeni svi podaci.

Poslovne banke su nedavno ukinule korištenje fizičkih tokena. Stoga ovih dana nisam mogla pristupiti ni Internet bankarstvu. Ni privatno ni od udruge. Naime, kako udruga nema ni telefon ni mobitel, za potrebe Društva Potrošačica koristim privatni mobitel. Zbog toga su mi na mobitelu koji je očito imao programirani kvar bili m-token od dvije poslovne banke.

Na razini Europske unije donosi se zakon koji regulira programirano kvarenje uređaja. Na snagu će stupiti tek krajem 2025. godine. Kroz dvije godine u Europskoj uniji će stupiti na snagu zakon koji će zabraniti programirano kvarenje uređaja, olakšati njihov popravak i poboljšati oznake garancija, najavila je eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica za to pitanje.

Ako inspekcija dokaže da je riječ o programiranom kvaru, proizvođače se može novčano kazniti u iznosu od minimalno četiri posto godišnjeg profita. 

Nekad se uređaji nisu bacali. Popravljali su se. Popravljanje uređaja danas najčešće je neisplativo jer je malo povoljnije od kupnje isto takvog novog uređaja. Uz to, problem je razuman rok iz Zakona o obveznim odnosima.

Potrošač-ica ostavi uređaj u servisu. Ne dobije zamjenski uređaj. Ukoliko se radi o uređaju koji je nužno dobro, utoliko bi trebalo biti regulirano da se dobije zamjenski uređaj.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...