Potrošačka školica 2024.

Napisala:Ana Smoljak

22/05/2024

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufinancira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na začelju EU po educiranosti i informiranosti potrošača. Stoga je svrha projekta obrazovanje potrošačica i potrošača o temeljnim potrošačkim pravima.

U emisiji “Planet Ri” na Kanalu Ri potrošači su se upoznali s radom Društva Potrošačica. Saznali su da smo u šest godina proveli četrdesetak projekata. Surađujemo s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Rijeci.

Sukladno čl.26 st.2 Zakona o zaštiti potrošača jedinica lokalne samouprave koja odlučuje o pravima i obvezama potrošača dužna je osnovati savjetodavno tijelo u čijem radu sudjeluje i predstavnik udruge za zaštitu potrošača. Imamo svoje predstavnike u savjetodavnim tijelima za zaštitu potrošača sljedećih JLS: Grad Vrbovsko, Grad Delnice, Grad Čabar, Općina Brod Moravice, Grad Kastav, Općina Viškovo, Općina Matulji, Grad Krk, Općina Malinska-Dubašnica, Općina Baška, Općina Punat.

Trgovac koji pruža javne usluge sukladno čl. 26 st.1 Zakona o zaštiti potrošača mora imati savjetodavno tijelu za zaštitu potrošača u čijem sastavu mora biti i član udruge za zaštitu potrošača. Popis na web stranici: https://potrosacica.hr/suradnja/

Potrošači su dobili i odgovore na važne potrošačke teme. Što napraviti kad dostavljeni proizvod nije identičan naručenom proizvodu? Što kod se putem Interneta naruči proizvod koji nije serijske proizvodnje? Što napraviti kad su zavedeni i donesli odluku o kupnji koji inače ne bi donijeli? Što je važno znati kada se kupuju kućanski proizvodi? Ako ste propustili emisiju, odgovore potražite na YouTube pod nazivom Društvo Potrošačica i njihova Potrošačka školica.

Gostovanje u emisiji “Planet Ri” realizirano je zahvaljujući Primorsko-goranskoj županiji.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....