Porez na tampone

Napisala:Ana Smoljak

25/09/2019

U prošlom sazivu Europskog parlamenta usvojeno je Izvješće o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU u kojem se između ostalog poziva države članice da prilagode vlastite sustave oporezivanja kako bi doprinijele smanjenju rodnih razlika. Žene širom svijeta plaćaju visoke porezne stope na higijenske uloške i tampone. Štoviše, ti se proizvodi najčešće nalaze u najvećim stopama poreza na dodanu vrijednost.

Izvješćem o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u Europskoj uniji poziva se države članice da uvedu izuzeća od oporezivanja, snižene stope i nulte stope poreza na ženske higijenske proizvode. U državama članicama EU najniža stopa poreza na tampone iznosi 0% u Irskoj, koju slijede Velika Britanija i Cipar sa stopom od 5%, a najvišu stopu od 27% plaćaju žene iz Mađarske.

Izvor: https://www.statista.com/chart/18192/sales-tax-rates-on-feminine-hygiene-products-in-europe/

Hrvatska spada u država s najvećom stopom poreza na higijenske uloške i tampone. Uz visok rizik od siromaštva stanovništva smanjenje stope PDV na higijenske uloške i tampone, nužno je za potpuno iskorjenjivanje nemogućnosti kupnje ženskih higijenskih potrepština zbog neimaštine. Potrebne su reforme reproduktivne, menstrualne i rodne jednakosti kako bi se postigla ravnopravnost spolova i kako bi se uklonilo nepravedno financijsko opterećenje menstrualnih ciklusa!

Možda će vas zanimati..

Zakon o osnaženju potrošača

Zakon o osnaženju potrošača

Prošli je tjedan Europski parlament s 544“za”, 18 “protiv” i 17 suzdržanih izglasao zabranu ugrađenih kvarova i...

Pravo na popravak

Pravo na popravak

Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o zajedničkim pravilima za promicanje popravka robe i izmjeni Uredbe (EU)...

Ovisimo li o uvozu hrane?

Ovisimo li o uvozu hrane?

Poljoprivreda predstavlja jednu od temeljnih grana gospodarstva neke zemlje. U idealnim uvjetima poljoprivredna...