Novi alat za lažne Internetske stranice

Napisala:Ana Smoljak

08/07/2024

Lažne internetske stranice, poznate i kao phishing ili scam stranice, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za potrošače. Ove stranice su dizajnirane kako bi prevarile potrošače. Kradu njihove osobne podatke, financijske informacije ili ih navode na preuzimanje zlonamjernog softvera. Unatoč naporima da se potrošači educiraju i poboljšaju sigurnosni protokoli, lažne stranice su i dalje raširene i sofisticirane.

CARNet je prepoznao ovu prijetnju i odlučio razviti novi alat koji će pomoći korisnicima da se zaštite od ovih prijetnji. Ovaj blog istražuje što je CARNet-ov novi alat, kako funkcionira i kako će pomoći u borbi protiv lažnih internetskih stranica.

Jedna od ključnih značajki CARNet-ovog alata je automatska detekcija lažnih internetskih stranica. Alat koristi napredne algoritme strojnog učenja i analizu velikih podataka kako bi identificirao sumnjive obrasce i karakteristike koje su tipične za phishing stranice.

Kada alat detektira sumnjivu stranicu, potrošačima se automatski prikazuje upozorenje. Ovo upozorenje može uključivati informacije o tome zašto se stranica smatra sumnjivom i savjete o daljnjim koracima, kao što je izbjegavanje unosa osobnih podataka ili kontaktiranje podrške.

CARNet-ov novi alat za detekciju lažnih internetskih stranica predstavlja značajan korak naprijed u borbi protiv internetskih prijetnji. Korištenjem napredne tehnologije i pristupa usmjerenog na korisnika, ovaj alat može značajno smanjiti rizik od phishing napada i drugih oblika online prevara.

Provjerite je li internetska stranica lažna na: CERT iffy.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...