Možemo li ostati bez naftnih derivata?

Napisala:Ana Smoljak

17/10/2021

Početkom tjedna smo imali najviše cijene goriva. Rast cijena goriva posljedica je rasta cijena nafte na svjetskim tržištima. Ali i visokog tečaja američkog dolara, jer se naftom na svjetskim tržištima trguje u toj valuti. U petak, 15.10. na međunarodnim tržištima opet su porasle cijene nafte plina i ugljena na naftne proizvode.

Cijene nafte rastu kad je veća potražnja za tim energentom i kad je reducirana ponuda. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozira da će nedostatna opskrba energentima povećati potražnju za naftom za 500 tisuća barela dnevno. 

Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera sastat će se u siječnju 2022. godine. Na tom sastanku će se ponovo odlučivati o povećanju proizvodnje. Do tad će potražnja biti veća od ponude za približno 700 tisuća barela dnevno. 

Aktualni trend poskupljenja nafte na svjetskim tržištima znači inflaciju.

Nakon šoka s najvišim cijenama goriva u povijesti, Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu  kojom će na 30 dana ograničiti cijenu motornog benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna. Ova mjera može imati negativnih posljedica.

Je li bi krojačica imala interes šivati haljinu ako će ju prodati po istoj i neznatno višoj cijeni nego što ju je koštala tkanina?!

Možemo ostati bez naftnih derivata. Ograničavanje maloprodajnih cijena može dovesti do nestašice goriva u maloprodaji. Ako je cijena regulirana prenisko u odnosu na troškove, u tom slučaju distributeri gube motiv da rade.

INA je obavijestila potrošačice i potrošače da će svoja premium Class Plus goriva (Eurodiesel Class Plus, Eurosuper 95 Class Plus, Eurosuper 100 Class Plus) prodavati do isteka zaliha na svojim maloprodajnim mjestima, nastavno na odluku Vlade RH o najvišim maloprodajnim cijenama naftnih derivata.

Možda će vas zanimati..

Volontirajte na ESF projektu

Volontirajte na ESF projektu

Udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske s partnerima Udrugom za pravnu pomoć i...

Operativno djelovanje OCD

Operativno djelovanje OCD

U ponedjeljak 29. studenog 2021. godine provedena je prva od jedanaest radionica namijenjenih jačanju kapaciteta...

Izgradnja potrošačke mreže

Izgradnja potrošačke mreže

Opći cilj projekta Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj...