Institucionalna podrška

Napisala:Ana Smoljak

12/10/2023

Prošli tjedan smo zaprimili dopis Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kojim nas izvještavaju da će se financiranje Institucionalne podrške Društvu Potrošačica nastaviti i iduće godine.

Sukladno čl. 26 Zakona o zaštiti potrošača (NN 19/22) Jedinica lokalne samouprave koja odlučuje o pravima i obvezama potrošača – korisnika javnih usluga dužna je osnovati savjetodavno tijelo u čijem radu sudjeluje i predstavnik udruge za zaštitu potrošača. Društvo Potrošačica svoje predstavnike ima u deseta jedinica lokalne samouprave. Tijekom 2024. godine sudjelovat ćemo na sjednicama savjetodavnih tijela za zaštitu potrošača korisnika javnih usluga JLS. Popis JLS u čijim savjetodavnim tijelima imamo predstavnike nalazi se na o-nama/suradnja.

Javnopravno tijelo koje obavlja regulatorne poslove u pogledu javnih usluga dužno je osnovati savjetodavno tijelo u čijem radu sudjeluje i predstavnik udruge za zaštitu potrošača te na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način, nakon mišljenja savjetodavnog tijela, donositi odluke koje se odnose na zaštitu prava potrošača. Društvo Potrošačica ima svoje predstavnike u savjetodavnom tijelu za zaštitu potrošača Vode Vrbovsko d.o.o., Opatija 21 d.o.o., TD Baška d.o.o., KD Dubašnica d.o.o., KD Črnika d.o.o. i Ponikve eko otok Krk d.o.o. Tijekom 2024. godine sudjelovat ćemo na sjednicama savjetodavnih tijela za zaštitu potrošača javnopravnih tijela.

Planiramo, zahvaljujući Institucionalnoj podršci, izdavati i distribuirati bilten u 2024. godini. Distribuirat ćemo 12 biltena Društva Potrošačica. Znači, planiramo izdati i distribuirati jedan bilten mjesečno.

Objavit ćemo barem četiri edukativna video uratka na youtube kanal Društva Potrošačica.

Provest ćemo barem četiri projekta sufinancirana od Jedinica lokalne samouprave ili od Primorsko-goranske županije.

Održat će se dvije sjednice Skupština Društva Potrošačica: izvanredna u prvom kvartalu 2024. i redovna u zadnjem kvartalu 2024. Održat će se barem šest sjednice Upravnog odbora u idućoj godini.

Možda će vas zanimati..