Institucionalna podrška

Napisala:Ana Smoljak

12/10/2023

Prošli tjedan smo zaprimili dopis Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kojim nas izvještavaju da će se financiranje Institucionalne podrške Društvu Potrošačica nastaviti i iduće godine.

Sukladno čl. 26 Zakona o zaštiti potrošača (NN 19/22) Jedinica lokalne samouprave koja odlučuje o pravima i obvezama potrošača – korisnika javnih usluga dužna je osnovati savjetodavno tijelo u čijem radu sudjeluje i predstavnik udruge za zaštitu potrošača. Društvo Potrošačica svoje predstavnike ima u deseta jedinica lokalne samouprave. Tijekom 2024. godine sudjelovat ćemo na sjednicama savjetodavnih tijela za zaštitu potrošača korisnika javnih usluga JLS. Popis JLS u čijim savjetodavnim tijelima imamo predstavnike nalazi se na o-nama/suradnja.

Javnopravno tijelo koje obavlja regulatorne poslove u pogledu javnih usluga dužno je osnovati savjetodavno tijelo u čijem radu sudjeluje i predstavnik udruge za zaštitu potrošača te na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način, nakon mišljenja savjetodavnog tijela, donositi odluke koje se odnose na zaštitu prava potrošača. Društvo Potrošačica ima svoje predstavnike u savjetodavnom tijelu za zaštitu potrošača Vode Vrbovsko d.o.o., Opatija 21 d.o.o., TD Baška d.o.o., KD Dubašnica d.o.o., KD Črnika d.o.o. i Ponikve eko otok Krk d.o.o. Tijekom 2024. godine sudjelovat ćemo na sjednicama savjetodavnih tijela za zaštitu potrošača javnopravnih tijela.

Planiramo, zahvaljujući Institucionalnoj podršci, izdavati i distribuirati bilten u 2024. godini. Distribuirat ćemo 12 biltena Društva Potrošačica. Znači, planiramo izdati i distribuirati jedan bilten mjesečno.

Objavit ćemo barem četiri edukativna video uratka na youtube kanal Društva Potrošačica.

Provest ćemo barem četiri projekta sufinancirana od Jedinica lokalne samouprave ili od Primorsko-goranske županije.

Održat će se dvije sjednice Skupština Društva Potrošačica: izvanredna u prvom kvartalu 2024. i redovna u zadnjem kvartalu 2024. Održat će se barem šest sjednice Upravnog odbora u idućoj godini.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...