Bolesti probavnog sustava

Napisala:Ana Smoljak

29/06/2022

Bolesti probavnoga sustava zauzimaju četvrto mjesto među najčešćim uzrocima smrti. Stoga su važan javnozdravstveni problem. Opći cilj projekta Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava je edukacija i savjetovanje stanovništva Primorsko-goranske županije o važnosti zdrave prehrane.

Karcinom debeloga crijeva, nakon karcinoma pluća i dojke, najčešći je uzrok pobolijevanja i smrtnosti od zloćudnih bolesti. Prevencija i rano otkrivanje bolesti probavnoga sustava čine važan dio zdravstvene zaštite cjelokupnog pučanstva. Sukladno navedenom specifičan cilj je provedba tri edukativne radionice putem kojih će se probuditi svjesnost o važnosti prevencije bolesti probavnog sustava.

Karcinom debeloga crijeva, nakon karcinoma pluća i dojke, najčešći je uzrok pobolijevanja i smrtnosti od zloćudnih bolesti. Stoga je prevencija i rano otkrivanje bolesti probavnoga sustava važan dio zdravstvene zaštite cjelokupnog pučanstva. Sa svrhom senzibilizacije stanovništva o očuvanju i unaprjeđenju zdravlja te ranom otkrivanju bolesti tijekom pet mjeseci provedbe projekta provesti će se tri edukativne radionice. Radionice ćemo provesti u gradovima u Gorskom Kotaru.

Putem radionica koje ćemo provesti u Čabru, Delnicama i u Vrbovskom probudit će se svjesnost o važnosti prevencije bolesti probavnog sustava. Edukativne radionice provest ćemo u suradnji s Josip Kovačić, dr.med, specijalist interne medicine, subspecijalist gastroenterologije. Radionice ćemo provesti tijekom rujna i listopada ove godine.

Ovaj projekt omogućen je financijskom podrškom Primorsko-goranske županije. Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske i ne odražava nužno stavove Primorsko-goranske županije.

Možda će vas zanimati..