Upravljanje osobnim financijama

Napisala:Ana Smoljak

14/10/2020

Upravljanje osobnim financijama u današnje vrijeme je zahtjevno.  Način na koji zadovoljavamo potrebe i ostvarujemo želje utječe na kvalitetu života i financijsku budućnost pojedinca i obitelji. Stoga je od velike važnosti za svaku potrošačicu, svakog potrošača posjedovanje znanja i vještina za upravljanje financijama. To je važno bez obzira na to radi li se o podmirivanju trenutnih potreba i obaveza, štednji ili ulaganju s ciljem ostvarivanja zarade, upotrebi nekog financijskog proizvoda/usluge ili nekom načinu akumuliranja sredstava za određenu namjenu.

Potrošačice i potrošači svakodnevno donose niz odluka povezanih s upravljanjem osobnim financijama. Neke od tih odluka nemaju poseban utjecaj (npr. određivanje budžeta za uobičajenu dnevnu kupnju namirnica), no neke sa sobom donose obaveze koje mogu znatno i dugoročno definirati kvalitetu naših života (npr. dugoročni krediti, mirovinska štednja ili ugovori o životnom osiguranju).

Najnoviji rezultati istraživanja razine financijske pismenosti u Hrvatskoj koje je krajem 2019. provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuju blagi rast u odnosu na 2015. godinu. Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosi 12,3 od ukupno 21 boda (59%), a u 2015. iznosila je 11,7 bodova (56%). Iako se u Hrvatskoj bilježi rast ukupne razine financijske pismenosti, mladi od 18 do 29 godina i dalje pokazuju najveći nedostatak financijskih znanja i vještina. Veću razinu pismenosti pokazali su ispitanici koji žive u gradovima, u odnosu na one koji žive u ruralnim područjima, a financijska pismenost pozitivno je korelirana s razinom informatičke pismenosti. Muškarci su pokazali nešto višu razinu financijskog znanja od žena.

Često se spominje važnost cjeloživotnog učenja. Važnost takvog obrazovanja nije nigdje drugdje toliko očita kao kod financijskih usluga. Sve naše financijske odluke i aktivnosti imaju utjecaja na naše financijsko zdravlje u sadašnjosti, ali i budućnosti. Budućnost je neizvjesna, a osobna financijska likvidnost u pojedinim trenucima jedna je od poželjnih karakteristika pojedinca. Stoga je važno planirati financijsku budućnost temeljem donošenja financijskih odluka i aktivnosti koje će utjecati na financijsko zdravlje potrošačica i potrošača.

Pokrivanje financijskih manjaka ili financijskih obveza po drugim kreditima ili karticama novim zaduženjem ne mora nužno biti loše ako je riječ o kvalitetnu refinanciranju. Međutim, treba paziti da refinanciranja duga prati i odgovorno financijsko planiranje. 

Nesigurnost posla najčešći je problem s kojim se mnogi susreću  jer je teško planirati i donositi financijske odluke ako ste nesigurni u buduće prihode. Prije bilo kakva zaduživanja, svatko mora procijeniti na koji dio osobnog dohotka mjesečno može računati te prema tome odrediti koliko će maksimalno svaki mjesec moći otplaćivati.

Planiranje je početak i kraj svakog financijskog uspjeha. Morate uvijek imati rezervni plan što ćete učiniti ako se zbog bilo čega vaša financijska situacija pogorša, kako vas nenadane okolnosti ne bi iznenadile i donijele vam financijske probleme. Potrošačice i potrošači, više o osnovama osobnih financija možete saznati u srijedu 11. studenog 2020. godine u 18 sati. Naime, tad ćemo održati webinar u sklopu projekta „Osnove financijske pismenosti“ kojeg s tri tisuće kuna financira Primorsko-goranska županija. Prijave za webinar su obavezne. Prijaviti se možete ovdje.

Možda će vas zanimati..

Predstavnička tužba

Predstavnička tužba

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o odabiru udruga i drugih pravnih oblika udruživanja...