Održan seminar “Osviješteni potrošači”

Napisala:Ana Smoljak

07/10/2020

U sklopu projekta “Osviješteni potrošači” koji financira Primorsko-goranska županija s tri tisuće kuna, kroz Javni poziv za sufinanciranje programa i projekata u području branitelja, stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, hobističke djelatnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, zaštite okoliša i prirode, te civilne zaštite održan je 07.10.2020. online seminar Osviješteni potrošači.

Države članice Europske unije usuglasile su ciljeve prema kojima će do 2029. godine 90 posto plastičnih boca biti prikupljeno, a 30 posto boca na tržištu bit će proizvedeno od reciklirane plastike. Jedan od temeljnih problema plastične ambalaže je taj što je ona jeftina stoga ju proizvođači rado koriste kao ambalažu za svoje proizvode. Što je manji promet plastičnom ambalažom, dogovoreni će ciljevi biti lakše dostižni. Norveška je sa stopom recikliranja plastičnih boca od 97% devet godina ispred ciljeva EU!

Potrošačice kao regulatori tržišta promijenimo stav prema proizvodnji i potrošni plastike tako da kad god je to moguće kupujemo proizvode koji nisu pakirani u plastičnu ambalažu. Ako iskreno hoćemo zaštiti okoliš od zagađenja, nužna je promjena životnih navika potrošačica i potrošača. Naime, potrošačice i potrošači su ti koji imaju moć mijenjati ravnotežu na tržištu jer mogu utjecati na ponudu i potražnju svojim odlukama, svojim izborima te ih treba se informira da trebaju donositi odluke koje su u skladu s načelima kružnog gospodarstva. Osviješteni potrošači su one potrošačice i potrošači koji razmišljaju o okolišu prilikom donošenja odluka o kupnji kako bi svakodnevno malim promjenama globalno donijeli velike promijene.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i pozivamo sve potrošačice i potrošače da se 11.11.2020. u 18 sati uključe u online seminar Osnove financijske pismenosti koji također s tri tisuće kuna financira Primorsko-goranska županija.

Možda će vas zanimati..

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje traje do 25. veljače 2024. godine. Popusti su u poslovnicama i Internet trgovini. U kupovini...

Potrošačica – nove aktivnosti

Potrošačica – nove aktivnosti

Društvo Potrošačica je prijavilo promidžbenu akitvnost - Informativno edukativni video - "Korelacija potrošača i...