Svjetski dan štednje

Napisala:Ana Smoljak

14/10/2021

Hrvatski obrazovni sustav ne pruža dovoljno znanja o važnosti upravljanja osobnim financijama. Provedeno istraživanje pokazalo je da građani imaju tek nešto više od polovične razine znanja o osobnim financijama te je prosječna ocjena financijske pismenosti ispitanika iznosila tek 11,7 od mogućeg 21 boda.

Svakodnevno donosimo niz odluka povezanih s upravljanjem osobnim financijama koji mogu snažno utjecati na kvalitetu našeg života kratkoročno i dugoročno, pri čemu se navike i vještine upravljanja novcem stječu od djetinjstva. Bacajući proizvode koje smo kupili a u stvari nam nisu potrebni ustvari bacamo novac.

U Milanu je od 26. do 31. listopada 1924. održan Prvi međunarodni kongres štedioničara, tijekom kojega su predstavnici mnogih svjetskih štednih ustanova pokušali pronaći izlaz iz krize prouzročene Prvim svjetskim ratom. Sudionici kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva te je ustanovljen i Svjetski dan štednje kao prilog borbi protiv rasipništva.

Svjetski dan štednje obilježava se svake godine 31. listopada čime je istodobno započeto i razdoblje promišljanja o potrebi očuvanja postojećih resursa i promjeni načina njihove uporabe. Stoga Društvo Potrošačica poziva potrošačice i potrošače da dođu u Dvorac Petra Zrinskog u Čabru u utorak 26.10.2021. godine u 15 sati.

Fokus predavanja bit će na 5 stvari o novcu koje mora znati svaka potrošačica i svaki potrošač:

  1. Proračun
  2. Kreditne kartice
  3. Bankovni račun
  4. Štednja
  5. Zaduživanje i stvaranje kreditne ocjene

Obilježavanje Svjetskog dana štednje je podržano s 3.000 kuna financijske podrške Primorsko-goranske županije u okviru javnog poziva za dodjelu sredstava putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događanja koje se provode od 01.07. – 31.12.2021. godine i od općeg su značaja za Primorsko-goransku županiju.

Možda će vas zanimati..

Nepoštena poslovna praksa

Nepoštena poslovna praksa

Prva od tri radionice po projektu Senzibilizacija mladih potrošača na rasporedu je u utorak 26. rujna ove godine. Tema...

Osmi bilten Društva Potrošačica

Osmi bilten Društva Potrošačica

U sklopu projekta Senzibilizacija mladih potrošača najesen ćemo provesti radionice. O kojim je radionicama riječ i...