Što nakon uvođenja eura?

Napisala:Ana Smoljak

07/12/2022

Hrvatska narodna banka u suradnji s Europskom središnjom bankom organizirala je seminar za civilno društvo “Što nakon uvođenja eura?”

Ususret uvođenju eura i ulasku Hrvatske u europodručje HNB i ESB detaljnije su približili rad obiju institucija i objasniti izazove s kojima se europodručje suočava. Pojasnili su i što ulazak u europodručje znači za Hrvatsku narodnu banku.

O radu Europske središnje banke i Hrvatske narodne banke razgovarali su Martin Bijsterbosch, zamjenik voditelja odjela, Vanjski sektor europodručja i uvođenje eura (ESB) i Ana Šabić, direktorica, Direkcija za europsku suradnju (HNB). Nakon čega je uslijedila rasprava s ostalim sudionicima skupa.

Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj potrošačicama i potrošačima je omogućeno nabavljanje početnih paketa eurokovanica.

Od početka prosinca je potrošačicama i potrošačima dostupna mobilna aplikacija euroHR. EuroHR je aplikacija koja, između ostalog, pomaže građanima da  lako preračunaju kune u eure i obratno pomoću kalkulatora za konverziju.

Osim preračunavanja, u aplikaciji se mogu pronaći odgovori na pitanja o zamjeni kune eurom te saznati vijesti o uvođenju eura te glavne informacije o putujućoj izložbi Euro na kotačima. Aplikacija sadrži i jednostavne i zabavne pitalice te slikovni kviz uz koje se mogu naučiti činjenice o novoj hrvatskoj valuti.

Mobilna je aplikacija euroHR besplatna, a dostupna je za Android i iPhone uređaje. 

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...