Provedena radionica Pametno sa svojim novcem

Napisala:Ana Smoljak

25/10/2023

U sklopu projekta Senzibilizacija mladih potrošača u utorak 24. listopada ove godine provedena je druga od tri edukativno-informativnih radionica. Tema druge radionice bila je pametno sa svojim novcem.

Na radionicu su sudjelovali učenici drugog razreda gimnazije Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir koji su upisali predmet poduzetništvo. Učenici su saznali da je jako važno razlikovati potrebu od želje. Potreba predstavlja sve ono što nam je nužno za postojanje i vlastitu dobrobit. Želja je ustvari prohtjev za proizvodom ili uslugom koja za nas ima neko vrijednost. Primjerice potreba je odjeća, a želja je odjeća po posljednjoj modi.

Financijski plan

Prije nego li se krene u proces financijskog planiranja, važno je znati procijeniti svoje trenutno financijsko stanje. Proračun ili budžet kućanstva je financijski plan primanja i izdataka za razdoblje od mjesec dana a po potrebi i kraće (tjedno) ali i na duže (jednogodišnje). Najvažniji je alat obiteljskog financijskog planiranja.

Važno je naučiti izraditi osobni  proračun: naučiti razliku između prihoda (novca koji pritječe),troškova (novca koji otječe) i štednje. Ako se na tjednoj bazi vodi dnevnik potrošnje dobit će se odgovor na što se najviše troši i koliki su ukupni troškovi na kraju tjedna.

Banke i bankarsko poslovanje

Na radionici su učenici saznali što je tekući račun, koja je razlika između debitne i kreditne kartice, vrste štednje. Također su saznali na koja sedam ključnih pitanja moraju znati odgovor prije uzimanja kredita. Koja su to sedam ključna pitanja, pogledajte u kratkom video uratku što moramo znati prije uzimanja kredita.

Projekt “Senzibilizacija mladih potrošača” financijski podržava Grad Krk koji je osigurao i prostor za provođenje edukativno-informativnih radionica.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...