Provedena radionica Ne bacaj hranu

Napisala:Ana Smoljak

28/11/2023

U okviru projekta Senzibilizacija mladih potrošača provedene su tri edukativno-informativne radionice za mlade potrošače. Sve tri edukativno-informativne radionice provedene su u suradnji s Gradom Krkom i Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir. Projekt sufinancira Grad Krk s EUR 1.473,00.

U sklopu projekta Senzibilizacija mladih potrošača u utorak 28. studenog ove godine provedena je zadnja, treća od tri edukativno-informativnih radionica. Tema treće radionice bila je ne bacaj hranu.

Na radionicu su sudjelovali učenici drugog razreda gimnazije Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir koji su upisali predmet poduzetništvo. Učenici su senzibilizirani da bacanjem hrane ne bacaju samo hranu, već bacaju i resurse uložene u njenu proizvodnju ali i vlastiti novac.

Zašto moramo smanjiti količinu prehrambenog otpada?

Čak 53 % hrane baca se u kućanstvima. Bacanjem pokvarene hrane doslovno bacamo novac u kantu za otpad. S hranom koju bacimo, bacamo i druge resurse kao što su voda, zemlja, bioraznolikost, energija.

Jedna od devet osoba u svijetu je pothranjena. Samo u EU baca se količina hrane koja je mogla prehraniti 200 milijuna ljudi.

Staklenički plinovi smatraju se glavnim pokretačem klimatskih promjena. Prehrambeni otpad također doprinosi otpuštanju stakleničkih plinova i klimatskim promjenama. Globalni prehrambeni otpad godišnje generira 4,4 gigatone stakleničkih plinova. Doprinos emisije prehrambenog otpada globalnom zatopljenju gotovo je jednak onome u globalnoj emisiji cestovnog prometa.

Što mi možemo napraviti?

Biti kreativni s ostatcima, kupovati samo ono što nam je potrebno, ne bacati deformirane organske proizvode, pravilno čuvati hranu, reciklirati otpad od hrane….

Što možemo napraviti od otpada od hrane? Nahraniti životinje. Napraviti organski kompost. Iskoristiti otpad od hrane za organsku njegu kože. Međutim, ostatci hrane mogu se ponovno koristiti na različite načine te se tako smanjuje potreba za kupovinom novih količina hrane. Dakle, možemo uvrstiti ostatke svoje hrane u svoju prehranu. Jednako kreativni i maštoviti možemo biti s preostalim sastojcima kao i sa svježe kupljenim. Prezrele banane možda ne izgledaju lijepo. Međutim, izvrsne su za pripremu raznih jela.

Možda će vas zanimati..

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje traje do 25. veljače 2024. godine. Popusti su u poslovnicama i Internet trgovini. U kupovini...

Potrošačica – nove aktivnosti

Potrošačica – nove aktivnosti

Društvo Potrošačica je prijavilo promidžbenu akitvnost - Informativno edukativni video - "Korelacija potrošača i...