Za Babine gore zdravlje

Napisala:Ana Smoljak

01/02/2021

U okviru Programa Fonda za aktivno građanstvo/ Poziv AD – HOC akcijski projekti odobren je projekt Za Babine gore zdravlje. Na navedenom tromjesečnom projektu smo partner, a nositelj je Udruga građana “Pravica”. Vrijednost projekta je 4.918,00 eura.

Osnovna ideja projekta odnosi se na okoliš i netransparentne metode donošenja odluka oko izgradnje Regionalnog centara za gospodarenje otpadom na području Karlovačke županije, kojeg su predstavnici političke vlasti odlučili locirati na prostoru prirodnog rezervata Babina gora bogatog izvorima vode, učinivši pri tom čitav niz vrlo suspektnih postupaka, zbog čega je protiv odgovornih osoba već drugi put podnesena kaznena prijava nadležnim hrvatskim institucijama.

Glavni cilj projekta je ojačati zagovaračku ulogu predstavnika civilnog sektora uključenih u projekt i potaknuti građanski angažman stanovnika lokalne zajednice  u svrhu zaštite njihovog prava na zdrav okoliš te zaštite  prirodnih resursa. Specifični cilj projekta je dodatno senzibilizirati javnost o proceduralnim propustima u pripremi projekta RCGO Babina gora te zagovaranje postupka revizije donesenih zaključaka o povoljnosti lokacije i odluka o financiranju projekta  Centra za gospodarenje otpada (RCGO).

Svrha Poziva za Ad hoc akcijske projekte je podržati organizacije civilnog društva i građanske inicijative u situacijama koje zahtijevaju hitan odgovor, bilo u odnosu na neposredne izazove i prijetnje (primjerice, pritisci na građanski prostor i pojave govora mržnje) ili na neposredne prilike za utjecaj na javno mnijenje i političke procese kroz različite oblike sudjelovanja građana i javnog djelovanja, uključujući kampanje, zagovaranje, pravne, komunikacijske ili druge.

U okviru projekata „Pozivi za Ad hoc akcijske projekte“ Program će podržati građanske akcije kao brzi odgovor na hitnu situaciju ili utvrđene probleme, unutar prioritetnih područja programa koji utječu na građane i / ili organizacije civilnog društva. A okolnosti vezane uz Babinu goru su vrlo hitne za stanovnike grada Karlovca i šire regije.

Programa Fonda za aktivno građanstvo financijski podržavaju europske zemlje;  Island, Lihtenštajn i Norveška.   

Možda će vas zanimati..

Volontirajte na ESF projektu

Volontirajte na ESF projektu

Udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske s partnerima Udrugom za pravnu pomoć i...

Operativno djelovanje OCD

Operativno djelovanje OCD

U ponedjeljak 29. studenog 2021. godine provedena je prva od jedanaest radionica namijenjenih jačanju kapaciteta...

Izgradnja potrošačke mreže

Izgradnja potrošačke mreže

Opći cilj projekta Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj...