Pametna sela – platforma za rekonsturiranje Gorskog Kotara

Napisala:Ana Smoljak

12/02/2024

Društvo Potrošačica je prijavilo događaj u trajanju do 3 dana-radionica/seminar/okrugli stol – “Pametna sela – platforma za rekonstruiranje Gorskog Kotara” na Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godini. Aktivnost nam je odobrena. Odobrena potpora iznosi 4.074,75 eura. Partneri na projektu su Lokalna akcijska grupa Gorski Kotar i Zadruga za etično financiranje.

Cilj aktivnosti je provesti seminar “Pametna sela – platforma za rekonstruiranje Gorskog Kotara” u svibnju u Lukovdolu na Seoski turizam Krizmanić.

Od koncepta pametnih sela najviše će koristi će imati lokalno stanovništvo i poljoprivredni proizvođači. Ruralna područja Gorskog Kotara bogata su prirodnim ljepotama. Promocijom koncepta pametnih sela dobit će na atraktivnosti i modernoj infrastrukturi. Predsjednica Društva Potrošačica s konceptom pametnih sela upoznala se je 2019. godine. Tad je bila angažirana kao koordinatorica Hrvatske mreže za ruralni razvoj i kad je izradila sinopsis za animirani edukativni video “Pametna sela”. Tijekom 2021. i 2022. provela je tri predavanja na temu pametnih sela. Stoga će stečena znanja o konceptu pametnih sela prenijeti sudionicama seminara.

Cilj pametnih sela je održivi gospodarski razvoj i podizanje životnog standarda stanovništva. Sudionici seminara će se upoznati s korištenjem obnovljivih izvora energije u poljoprivredi, društvenim poduzetništvom kao društveno, ekološki i ekonomsko održivim poslovanjem te zadružnim stanovanjem, odnosno dijeljenjem resursa u zajedničku korist i stvaranjem sinergije među stanarima.

Za vrijeme održavanja seminara snimit će se i montirati video spot koji će biti objavljen na youtube kanalu Društva Potrošačica. Također će biti podijeljen putem društvenih mreža prijavitelja i partnera (LAG Gorski Kotar i Zadruga za etično financiranje).

Aktivnost “Pametna sela – platforma za rekonstruiranje Gorskog Kotara” je podržana s financijskom podrškom Ministarstva Poljoprivrede u okviru poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godinu.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....