Održana konferencija Prava potrošača

Napisala:Ana Smoljak

30/05/2020

Jučer, 29.05.2020. godine smo u Velikoj gradskoj vijećnici Grada Raba održali konferenciju Prava potrošača.

Na konferenciji su potrošači educirani o ravnopravnosti potrošača. O dobnoj i geografskoj ravnopravnosti potrošača potrošače su educirale Monika Milčić i Branka Bišćan iz Udruge Mrežnica. Potrošači su upoznati s Uredbom (EU) 2018/302 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. veljače 2018. o rješavanju pitanja neopravdanog geografskog blokiranja i drugih oblika diskriminacije na unutarnjem tržištu na temelju državljanstva, mjesta boravišta ili mjesta poslovnog nastanka klijenata te o izmjeni uredbi (EZ) br.2006/2004 i (EU) 2017/2394 i Direktive  2009/22/EZ. Kod geografske ravnopravnosti Monika Milčić se osvrnula na zabranu plasiranja proizvoda dvostruke kvalitete na europsko tržište.

Ranjive skupine potrošača: djeca i osobe starije životne dobi uzeti su za primjer prilikom objašnjavanja dobne ravnopravnosti potrošača. Djelatnici tvrtki pružatelja usluga nude starijim osobama na potpis novi ili promjenu staroga ugovora uvjeravajući ih da je nova opcija povoljnija, iako to nije. Naglašeno je potrošačima da ukoliko ne želi da ih trgovci kontaktiraju kako bi im prodali neku uslugu ili proizvod putem telefona možete vaš telefonski broj upisati u Registar “NE ZOVI„.

O spolnoj ravnopravnosti potrošača, potrošače je educirala Ana Smoljak iz Društva Potršačica. Europska unija svjesna brojnih manjkavosti u postojećoj Direktivi o PDV koje se uglavnom odnose na nejednakosti oporezivanja žena i muškaraca u EU izradila usvojila je: Izvješće o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU i Izvješće o rodno osviještenoj politici u Europskom parlamentu.

Izvješće poziva sve države članice da ukinu takozvani „porez na njegu i tampone”, iskoriste fleksibilnost uvedenu Direktivom o PDV-u i primijene izuzeće ili stopu PDV-a od nula posto na te osnovne proizvode. Kroz Direktivu o PDV-u te rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja državama, između ostaloga, daju neobvezujuće preporuke za smanjenjem ili ukidanjem poreza na higijenske potrepštine za žene

U Hrvatskoj se stopa PDV od 5% primjenjuje na osnovne životne potrepštine. Na silikonske implantante za grudi i na kino ulaznice se u RH primjenjuje stopa PDV od 5%. Na higijenske uloške i tampone primjenjuje se stopa PDV od 25%. Stoga Društvo Potrošačica poziva sve potrošač(ic)e da potpišu peticiju Zaustavimo oporezivanje žena.

Da prodavatelj odgovara za materijalne nedostatke stvari koje je ona imala u trenutku prijelaza rizika na kupca bez obzira na to je li mu to bilo poznato i za one materijalne nedostatke koji su se pojavili nakon prijelaza rizika na kupca ako su posljedica uzorka koji je postajao prije toga potrošače je informirala Monika Miličić iz Udruge Mrežnica. Naglasila je da se pretpostavlja da je nedostatak koji se je pojavio u roku od šest mjeseci od prijelaza rizika postojao u vrijeme prijelaza rizika te da se potrošača u tom periodu treba pozvati na materijalni nedostatak stvari. Ako je potrošač pravodobno i uredno obavijestio prodavatelja o nedostatku može po svom izboru:

  • zahtijevati od prodavatelja da nedostatak ukloni
  • zahtijevati od prodavatelja da mu preda drugu stvar bez nedostatka
  • zahtijevati sniženje cijene
  • izjaviti da raskida ugovor

U svakom od tih slučaja potrošač ima pravo i na naknadu štete.

Na pitanje postoji li korelacija između potrošača i zaštite okoliša odgovor je dala Marija Perušić iz Društva Potrošačica. Danas „potrošačke groznice“ intenzivno vladaju svijetom, za tim trendom Hrvatska sviješću ne zaostaje znatno, a s tim u skladu – neupitno dolazi do primoranosti razvoja svijesti o važnosti samog potrošača u lancu opskrbe, ekonomije i gospodarstva te je potrošač sve više svjestan osobnog utjecaja na gospodarstvo ali i mogućnost da vlastitim znanjem, informiranošću i educiranošću prevenira osobnu zaštitu naspram loših trgovačkih praksi i propusta koje su danas svakodnevna pojava.

Prosječan građanin troši oko 1.000 plastičnih vrećica godišnje koju koristi 12 minuta. Više od milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca ugine svake godine nakon što pojedu ili se zaglave u plastične vrećice. Mikroplastiku unosimo u vlastiti organizam kroz prehrambeni lanac. Dakle, plastični otpad ne samo da šteti okolišu nego i zdravlju ljudi.

Udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske je dana 02.03.2020. s Primorsko-goranskom županijom sklopila Ugovor broj 157/01/20 o sufinanciranju manifestacije/događaja Konferencija „Prava potrošača“ kojim nam je odobren iznos od 3.500,00 kn za provedbu konferencije. Grad Rab osigurava prostor za provođenje konferencije.

Nakon što je održana konferencija “Prava potrošača”, Monika Milčić iz Udruge Mrežnica i Ana Smoljak iz Društva Potrošačica gostovale su na Radio Rabu.

Možda će vas zanimati..