Nacionalni plan za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva

Napisala:Ana Smoljak

16/11/2022

Civilno društvo jedno je od stupova demokracije. Hrvatska već punih sedam godina nema Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

U utorak organiziran je okrugli stol povodom izrade novog Nacionalnog plana za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva. Okrugli stol su organizirali Centar za mirovne studije, GONG, Institut za političku ekologiju, Klubtura, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez za autizam Hrvatske i Zelena akcija.

Na okruglom stolu sudjelovale su osoba iz nekih od relevantnih institucija. Sudjelovala je ravnateljica Ureda za udruge, predstavnik ureda Potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti te predstavnice ureda Pučke pravobraniteljice. Također su sudjelovlai sadašnji članovi radne skupine za izradu dokumenta, kao i članice Savjeta za razvoj civilnoga društva.

Ravnateljica ureda za udruge Vlade RH Helena Beus je istaknula kako je došlo do određenih objektivnih zastoja u izradi strateškog dokumenta za civilno društvo. Pozvala je predstavnike OCD da sljedeći tjedan aktivno sudjeluju na sastanku podskupina na kojem će biti izneseni prijedlozi s trodnevnog sastanka Radne skupine, koji je održan početkom listopada u Zadru.

“Prema hodogramu aktivnosti koji je predstavljen u Zadru, plan je da se strateški dokument donese u svibnju 2024. godine”, istaknula je Beus.

Zamjenica člana Savjeta za razvoj civilnog društva Sara Lalić iz Centra za mirovne studije je istaknula da javne politike trebaju služiti tome da vladajući prepoznaju vitalne interese ili probleme društva, a onda da se kroz nacionalne strategije definiraju ciljevi te mjere i aktivnosti.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...