Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži

Napisala:Ana Smoljak

21/11/2022

Od proljeća iduće godine lagane plastične vrećice neće biti besplatne. Jednoj takvoj vrećici treba minimalno 10 godina za razgradnju, nekima i više stotina godina.

Ambalaža koja je stavljena na tržište kao jednokratna, a zatim nakon njenog iskorištenja nije pogodna za ponovnu uporabu, smatra se otpadnom ambalažom. U čl. 20 Pravilka predlaže se smanjenje potrošnje plastičnih vrećica za nošenje. Međutim, iz Pravilnika nije jasno kako će voće i povreće koje kupujemo pakirati.

Kako ćemo kilogram jabuka, marelica ili paprike staviti u košaricu koja je zamazana i puna nevidljivih nečistoća? Pretpostavite da kupujete proizvode koje kasnije stavite na pokretnu traku bez zaštitne vrećice. Voće i povrće se kotrlja po toj traci , koja baš i nije čista.

Lake plastične vrećice će se naplaćivati. Hoće li na prodavač omogućiti alternativu? Hoćemo li moći voće i povrće kao kruh pakirati u papirnate vrećice? Ako donesemo svoju ambalažu, kako će se vagati proizvodi? Također, kako će se vagati proizvodi ako u jednu vrećicu stavimo nekoliko rajčica, nekoliko breskvi i par banana?

Sukladno Pravilniku o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadrži plastiku plaćat ćemo naknadu za lagane plastične vrećice u koje stavljamo voće i povrće, a uvest će se i povratna naknada za još dvije kategorije pakiranja.

Trenutno se povrat od 50 lipa može dobiti za PET ambalažu pića, ali i boce od mlijeka i mliječnih proizvoda. Plan je da se uvede naknada za tetrapake i bočice manje od dva decilitra.

Uključite se i u e-savjetovanje o Pravilniku o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadrži plastiku do 10. prosinca 2022. godine.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....