Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži

Napisala:Ana Smoljak

21/11/2022

Od proljeća iduće godine lagane plastične vrećice neće biti besplatne. Jednoj takvoj vrećici treba minimalno 10 godina za razgradnju, nekima i više stotina godina.

Ambalaža koja je stavljena na tržište kao jednokratna, a zatim nakon njenog iskorištenja nije pogodna za ponovnu uporabu, smatra se otpadnom ambalažom. U čl. 20 Pravilka predlaže se smanjenje potrošnje plastičnih vrećica za nošenje. Međutim, iz Pravilnika nije jasno kako će voće i povreće koje kupujemo pakirati.

Kako ćemo kilogram jabuka, marelica ili paprike staviti u košaricu koja je zamazana i puna nevidljivih nečistoća? Pretpostavite da kupujete proizvode koje kasnije stavite na pokretnu traku bez zaštitne vrećice. Voće i povrće se kotrlja po toj traci , koja baš i nije čista.

Lake plastične vrećice će se naplaćivati. Hoće li na prodavač omogućiti alternativu? Hoćemo li moći voće i povrće kao kruh pakirati u papirnate vrećice? Ako donesemo svoju ambalažu, kako će se vagati proizvodi? Također, kako će se vagati proizvodi ako u jednu vrećicu stavimo nekoliko rajčica, nekoliko breskvi i par banana?

Sukladno Pravilniku o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadrži plastiku plaćat ćemo naknadu za lagane plastične vrećice u koje stavljamo voće i povrće, a uvest će se i povratna naknada za još dvije kategorije pakiranja.

Trenutno se povrat od 50 lipa može dobiti za PET ambalažu pića, ali i boce od mlijeka i mliječnih proizvoda. Plan je da se uvede naknada za tetrapake i bočice manje od dva decilitra.

Uključite se i u e-savjetovanje o Pravilniku o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadrži plastiku do 10. prosinca 2022. godine.

Možda će vas zanimati..

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje traje do 25. veljače 2024. godine. Popusti su u poslovnicama i Internet trgovini. U kupovini...

Potrošačica – nove aktivnosti

Potrošačica – nove aktivnosti

Društvo Potrošačica je prijavilo promidžbenu akitvnost - Informativno edukativni video - "Korelacija potrošača i...