Ima li žena pravo na izbor?

Napisala:Ana Smoljak

20/06/2020

Jednog dana u jednoj maloj državi, članici Europske unije, počele su se događati pomalo čudne stvari. Zadnjih dana svjedoci smo društvene rasprave pokrenute na društvenim mrežama kao reakciju na izjavu Miroslava Škore: “Ako žena zatrudni tijekom silovanja, mora se dogovoriti s obitelji što učiniti”.

Svi smo slobodni, a sloboda nam daje pravo izbora. Uostalom ako pogledamo prijedlog uske definicije obitelji koju su neki htjeli staviti u Ustav, obitelj = otac + majka + dijete, znači li to da bi silovana žena trebala odgajati to dijete začeto silovanjem sa svojim silovateljem?! Naime, tada su u kampanji govorili da je sve ostalo nešto drugu.

Što će silovana žena koja je tijekom silovanja začela napraviti, njen je osobni izbor. Ako želi roditi, rodit će. Ako želi pobaciti naći će način da abortira plod koji nije začet njenom slobodnom voljom. Bude li legalan pobačaj zabranjen, obavljat će se ilegalni. Ilegalni pobačaj mogao bi ugroziti zdravlje i život silovane žene. Zbog toga će one debljeg džepa otputovati u drugu državu članicu EU.

Na društvenim mrežama primijetih da su ponovno krenule rasprave pitanja pobačaja: za ili protiv i zar se oca ništa ne pita. Ako je plod rezultat silovanja, nema nikakvo pravo glasa. Međutim, oca se pita ako je taj plod začet iz ljubavi. Kako bi se smanjio broj pobačaja na najmanju moguću mjeru, ukoliko je odluka o abortusu posljedica neželjene trudnoće, potrebno je educirati o metodama prevencije.

Neki žele nametnuti svoja vjerska opredjeljenja svima koji žive u Hrvatskoj. Još je na prijelazu s XVII. na XVIII. stoljeće John Lock pisao na temu tolerancije odnosno snošljivosti. Jedna od njegovih najvažnijih rasprava je rasprava o razdvajanju između Crkve i države.

Nitko od nas ne zna zašto se neka žena, neki par odluči na abortus. Jedino nas Bog sve proniče i poznaje, On izdaleka naše misli poznaje i znani su mu svi putevi naši. Zašto je nekome dao križ koji mu je dao On jako dobro zna. Nemojmo osuđivati i nametati svoje stavove jer nismo u cipelama žene koja mora donijeti tešku odluku kao što je roditi ili abortirati i onda s tom odlukom živjeti cijeli svoj život.

I na kraju, da se vratim na Škoru:

Sude mi
Dušmani moja ljube, al’ ne znaju
Da je istina
Voda duboka

Možda će vas zanimati..

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje

Zimsko sezonsko sniženje traje do 25. veljače 2024. godine. Popusti su u poslovnicama i Internet trgovini. U kupovini...

Potrošačica – nove aktivnosti

Potrošačica – nove aktivnosti

Društvo Potrošačica je prijavilo promidžbenu akitvnost - Informativno edukativni video - "Korelacija potrošača i...