EU bira sigurnu hranu

Napisala:Ana Smoljak

02/11/2022

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) provode edukativnu kampanju namijenjenu potrošačima: „EU bira sigurnu hranu“. Kampanja se bavi sigurnošću hrane kao jednom od najvažnijih stavki potrošača u odabiru i pripremi hrane.

Cilj je ove kampanje educirati potrošače o relevantnim temama iz područja sigurnosti hrane te ih potaknuti da se informiraju i kritički promišljaju prilikom svakodnevnog odabira namirnica. Provodi se među potrošačima u deset europskih zemalja.

Kampanju u Hrvatskoj provode Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), dajući na ovoj stranici preporuke kako izbjeći bolesti koje se prenose hranom, održavati higijenu hrane, smanjiti njezino bacanje, zašto je važno izbjegavati akrilamid, čitati deklaracije i druge savjete iz područja sigurnosti hrane koji potrošačima mogu pomoći u svakodnevnom odabiru, rukovanju, pripremi i skladištenju hrane. 

U tu svrhu izrađen je niz materijala. Izrađen je i edukativni video kulinarskog dvoboja dvoje poznatih europskih chefova (Finkinje Pipse Hurmerinte i Portugalca Fábija Bernardina). Europskim chefovima dvoje znanstvenika odnosno stručnjaka pomaže dajući savjete o sigurnosti hrane. Video približava temu sigurnosti hrane potrošačima, savjetujući na što trebaju pripaziti pri svakodnevnom rukovanju namirnicama te daje korisne preporuke. Primjerice za najbolje čuvanje maslinovog ulja ili sigurno posluživanje sira na sobnoj temperaturi.

Možda će vas zanimati..