Zaustavimo oporezivanja žena

Napisala:Ana Smoljak

06/04/2020

Zadnjih tjedana donose se razne mjere za pomoć ugroženim skupinama. Međutim, još uvijek nitko ne spominje da se treba smanjiti stopa PDV na osnovne životne potrepštine na 5%.

Plaćanje poreza na higijenske uloške i tampone ne bi bio toliki problem da si ih sve djevojčice i žene mogu priuštiti. Sad će im biti još nabaviti higijenske uloške i tampone jer ne samo da su primanja kućanstva pala, nego je na snazi i geografsko blokiranje potrošača. Lokalne samoposluge u malim mjestima nemaju izbor higijenskih uložaka i tampone kao što imaju veliki opskrbni centri ili drogerije. Također cijenom su nepovoljniji od velikih opskrbnih centara.

Škotska djevojčicama i ženama besplatno dijeli higijenske uloške i tampone. Irska na njih ne obračunava porez na dodanu vrijednost. A mi u Hrvatskoj na njih plaćamo opću stopu poreza na dodanu vrijednost iako su higijenski ulošci i tamponi svim ženama osnovne životne potrepštine. Stoga smo u Društvu Potrošačica pokrenuli peticiju “Zaustavimo oporezivanje žena” te ovim putem pozivamo sve potrošačice i potrošače da potpišu peticiju na: https://www.ipetitions.com/petition/zaustavimo-oporezivanje-potrosacica

Europska komisija  u siječnju 2019. godine je dala neobavezujuće preporuke članicama Europske unije za smanjenje ili ukidanje poreza na higijenske potrepštine za žene. Europski je parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova prihvatio dva izvješća koja se bave aspektima rodne ravnopravnosti, Izvješće o rodno osviještenoj politici u Europskom parlamentu te Izvješće o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU-u. Usvajanjem tih izvješća Europski parlament naglašava važnost rodne ravnopravnosti za pravilno funkcioniranje institucija te poziva države članice da prilagode vlastite sustave oporezivanja, primjerice u oporezivanju higijenskih proizvoda, kako bi doprinijele smanjenju rodnih razlika.

Istaknuto je kako se obrasci potrošnje žena razlikuju od obrazaca potrošnje muškaraca jer žene kupuju više higijenskih proizvoda i proizvoda za poboljšanje zdravlja, obrazovanja i prehrane. Navedeno, u kombinaciji s nižim dohotkom žena, dovodi do toga da žene snose veći teret prilikom oporezivanja, upozorava izvješće.

Neke države članice preporuku su vrlo brzo primijenile. Naime, kroz Direktivu o PDV-u te rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja  državama članicama se između ostaloga daju neobvezujuće preporuke za smanjenjem ili ukidanjem poreza na higijenske potrepštine za žene.

Kako je 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu glasalo prilikom donošenja Direktive o PDV-u? Njih troje nije glasalo (Ivan Jakovčić, Dubravka Šuica i Ivica Tolić), Ruža Tomašić bila je suzdržana, a protiv usvajanja ove Direktive bile su Željana Zovko, Ivana Maletić te Marijana Petir. S druge strane, za usvajanje teksta koji ide u korist svim sadašnjim i budućim građankama Hrvatske glasala su tri muškarca, Tonino Picula, Jozo Radoš i Davor Škrlec, kao i Biljana Borzan, koja je istaknula i ogroman problem takozvanog menstrualnog siromaštva s kojim se bori ogroman broj žena diljem svijeta.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...