Zaustavimo oporezivanja žena

Napisala:Ana Smoljak

06/04/2020

Zadnjih tjedana donose se razne mjere za pomoć ugroženim skupinama. Međutim, još uvijek nitko ne spominje da se treba smanjiti stopa PDV na osnovne životne potrepštine na 5%.

Plaćanje poreza na higijenske uloške i tampone ne bi bio toliki problem da si ih sve djevojčice i žene mogu priuštiti. Sad će im biti još nabaviti higijenske uloške i tampone jer ne samo da su primanja kućanstva pala, nego je na snazi i geografsko blokiranje potrošača. Lokalne samoposluge u malim mjestima nemaju izbor higijenskih uložaka i tampone kao što imaju veliki opskrbni centri ili drogerije. Također cijenom su nepovoljniji od velikih opskrbnih centara.

Škotska djevojčicama i ženama besplatno dijeli higijenske uloške i tampone. Irska na njih ne obračunava porez na dodanu vrijednost. A mi u Hrvatskoj na njih plaćamo opću stopu poreza na dodanu vrijednost iako su higijenski ulošci i tamponi svim ženama osnovne životne potrepštine. Stoga smo u Društvu Potrošačica pokrenuli peticiju “Zaustavimo oporezivanje žena” te ovim putem pozivamo sve potrošačice i potrošače da potpišu peticiju na: https://www.ipetitions.com/petition/zaustavimo-oporezivanje-potrosacica

Europska komisija  u siječnju 2019. godine je dala neobavezujuće preporuke članicama Europske unije za smanjenje ili ukidanje poreza na higijenske potrepštine za žene. Europski je parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova prihvatio dva izvješća koja se bave aspektima rodne ravnopravnosti, Izvješće o rodno osviještenoj politici u Europskom parlamentu te Izvješće o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU-u. Usvajanjem tih izvješća Europski parlament naglašava važnost rodne ravnopravnosti za pravilno funkcioniranje institucija te poziva države članice da prilagode vlastite sustave oporezivanja, primjerice u oporezivanju higijenskih proizvoda, kako bi doprinijele smanjenju rodnih razlika.

Istaknuto je kako se obrasci potrošnje žena razlikuju od obrazaca potrošnje muškaraca jer žene kupuju više higijenskih proizvoda i proizvoda za poboljšanje zdravlja, obrazovanja i prehrane. Navedeno, u kombinaciji s nižim dohotkom žena, dovodi do toga da žene snose veći teret prilikom oporezivanja, upozorava izvješće.

Neke države članice preporuku su vrlo brzo primijenile. Naime, kroz Direktivu o PDV-u te rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja  državama članicama se između ostaloga daju neobvezujuće preporuke za smanjenjem ili ukidanjem poreza na higijenske potrepštine za žene.

Kako je 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu glasalo prilikom donošenja Direktive o PDV-u? Njih troje nije glasalo (Ivan Jakovčić, Dubravka Šuica i Ivica Tolić), Ruža Tomašić bila je suzdržana, a protiv usvajanja ove Direktive bile su Željana Zovko, Ivana Maletić te Marijana Petir. S druge strane, za usvajanje teksta koji ide u korist svim sadašnjim i budućim građankama Hrvatske glasala su tri muškarca, Tonino Picula, Jozo Radoš i Davor Škrlec, kao i Biljana Borzan, koja je istaknula i ogroman problem takozvanog menstrualnog siromaštva s kojim se bori ogroman broj žena diljem svijeta.

Možda će vas zanimati..