Zakon o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića

Napisala:Ana Smoljak

20/08/2019

Sredinom kolovoza je završeno savjetovanje o obrascu prethodne procjene učinaka propisa za zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića. Jedan od ciljeva koji se namjeravaju postići je smanjenje konzumacije zašećerenih bezalkoholnih pića, posebno kod mladih koji su najveći konzumenti. Može li se to postići uvođenjem novog poreza?

Javno mnijenje upitnikom o novim porezima je odlučila ispitati Lipa- udruga poreznih obveznika. Čak 85,9% anketara, odnosno 725 od 845 osoba koje su popunile anketu ne podržavaju porez na slatka bezalkoholna pića iako većina njih nije česti konzument. Zbog poreza na slatka bezalkoholna pića većina konzumenata neće odustati od njihove kupnje.  Štoviše, nema dokaza da uvođenje preže na slatko smanjuje pretilost. Time više što se neće oporezivati svi zašećereni proizvodi. Tijekom javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću,  posebno je zanimljiv komentar koji glasi: „…osvježavajuća bezalkoholna pića imaju oko 10% dodanog šećera a sladoled više od 20 % još i uz dodane masnoće. Zna li se to. Trajni kolači, prhki imaju oko 30 % zasićenih masnoća i oko 20 % šećera pa ako govorimo o riziku od pića, ispada smiješno…“

Budući da je Hrvatska punopravna članica Europske unije, dio je unutarnjeg tržišta. U skladu s člankom 26. stavkom 2. UFEU, unutarnje tržište treba obuhvatiti prostor bez unutarnjih granica, u kojem su osigurani slobodno kretanje roba, usluga, radnika i kapitala. Dakle, potrošači iz Hrvatske mogu robu široke potrošnje kupiti u Sloveniji, Austriji, Italiji… i u svom domaćinstvu stvoriti zalihe kave, zašećerenih bezalkoholnih pića, cigareta i drugih proizvoda.

Porezno smo preopterećeni. Porez na dodatnu vrijednost nam iznosi čak 25% te se obračunava na vrijednosti robe koju kupujemo. Nema prostora za uvođenje novih poreza. Zahvaljujući jedinstvenom tržištu danas je potrošačima i poduzećima u EU-u olakšana prekogranična kupoprodaja robe i usluga, kako na internetu tako i izvan njega, zbog toga je lako moguće da uvođenje poreza na zašećerena bezalkoholna pića smanji prihod od PDV-a u državnu riznicu.

Možda će vas zanimati..

Financijska pismenost

Financijska pismenost

Svakodnevno donosimo niz odluka povezanih s upravljanjem osobnim financijama. Hrvatski obrazovni sustav ne pruža...

Shrinkflacija

Shrinkflacija

Pojam inflacije poznat je svim potrošačicama i potrošačima. No, znaju li što je shrinkflacija? Shrinkflacija je nova...