U Čabru javna tribina “Nepoštena poslovna praksa”

Napisala:Ana Smoljak

04/10/2021

Organziramo javnu tribinu „Nepoštena poslovna praksa“ na kojoj ćemo informirati i educirati potrošače o radnjama trgovaca koje se sukladno Zakonu  o zaštiti potrošača smatraju nepoštenom poslovnom praksom. Dakle, potrošačice i potrošači će se informirati i educirati da u nepoštenu poslovnu praksu uz zavaravajuće radnje i zavaravajuća propuštanja spada i agresivna poslovna praksa.

Potrošač je svaka fizička osoba koja sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu izvan svoje trgovačke, poslovne, obrtničke ili profesionalne djelatnosti (Zakon o zaštiti potrošača NN 41/14, 110/15, 14/19).

Ovim putem Vas pozivamo na javnu tribinu „Nepoštena poslovna praksa“ koja će se održati u Kaštelu Petra Zrinskog, Ul. Petra Zrinskog 3, Čabar, u subotu, 16. listopada ove godine, s početkom u 10 sati.

Poslovna praksa je nepoštena:

  • ako je suprotna zahtjevima profesionalne pažnje i
  • ako, u smislu određenog proizvoda, bitno utječe ili je vjerojatno da će bitno utjecati na ekonomsko ponašanje prosječnog potrošača kojemu je takva praksa namijenjena ili do kojega ona dopire, odnosno prosječnog člana određene skupine potrošača na koju je ta praksa usmjerena.

Poslovna praksa smatra se zavaravajućom ako sadrži netočne informacije, zbog čega je neistinita ili ako na neki drugi način, uključujući njezino cjelokupno predstavljanje, pa čak ako je informacija činjenično točna, zavarava ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača, čime ga navodi ili je vjerojatno da će ga navesti da donese odluku o kupnji koju inače ne bi donio.

Javnu tribinu „Nepoštena poslovna praksa“ financira Primorsko-goranska županija. Grad Čabar je besplatno ustupio prostor u Kaštelu Petra Zrinskog za održavanje javne tribine.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...