Prva godišnjica “POTROŠAČICA”

Napisala:Ana Smoljak

20/07/2019

Na današnji dan prije godinu dana šest entuzijasta je održalo Osnivačku skupštinu organizacije „POTROŠAČICA“ – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske sa sjedištem u Karlovcu, Ulica kneza Branimira 13. Izuzetno smo zahvalni gospođi Ivani Fočić, predsjednici Gradske četvrti Grabrik što nam je dozvolila da za svoj rad koristimo prostor GČ Grabrik.

Prvo predstavljanje široj javnosti napravili smo na 10. sajmu udruga grada Karlovca 29. rujna 2018. godine, a medijima smo se predstavili 15. listopada 2018. godine na konferenciji za medije koju smo održali u Centru za mlade u Grabriku, Karlovac

Iako još nije prošla godina dana kako je Društvo „POTROŠAČICA“ upisano u Registar udruga, provedimo naše prve projekata. Krajem veljače smo pokrenuli Facebook stranicu „Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske“ koju na današnji dan prati 203 osobe, a objavu od 11. srpnja je vidjelo čak 1.209 osoba.

Prvi Ugovor o dodjeli financijske podrške potpisali smo dana 07. svibnja 2019. godine s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. Vrijednost Ugovora o dodjeli financijske podrške projektima u području zaštite potrošača u 2019. godini je 63.897,51 kuna. Tijekom šest mjeseci provedbe projekta „Potrošačka prava i obaveze“ održat ćemo tri tribine. Tribine ćemo održati u Karlovcu, Duga Resi i Donjem Muću po sljedećem rasporedu:

  • rujna 2019. u Centru za mlade u Grabriku, Karlovac
  • rujna 2019. u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa, Duga Resa
  • listopada 2019. u Društvenom domu, Donji Muć

Naime, projektom „Potrošačka prava i obaveze“ planiramo preko tribina potrošačicama dati potpune i nepristrane informacije o proizvodima i uslugama, odnosno planira ih se educirati kako bi stekle relevantna znanja i vještine na temelju kojih mogu donositi informirane odluke o kupnji proizvoda i usluga. Temeljem prava na informiranje ojačat će se svijest potrošačica o sigurnosti i ekonomskim interesima potrošačica.

Potrošači su često u neravnopravnom položaju u odnosu na trgovca. Stoga je temeljna informiranost iz područja zaštite potrošačkih prava iznimno važna da bi potrošačica postala ravnopravni partner na tržištu odnosno da se kod potrošača probudi svijest da je potrošačica regulator tržišta, a ne slabija strana na tržištu.

Partner smo na projektu „Potrošačka školica“ koji provodi „MREŽNICA“ – udruga za zaštitu potrošača Grada Duge Rese koji traje 12 mjeseci. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je projektu „Potrošačka školica“ dodijelilo financijsku podršku u iznosu od 47.704,55 kuna. Tijekom dvanaest mjeseci održat će se devet radionica u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa s početkom u 10 sati. Prva radionica održala se u subotu 06. srpnja 2019. na temu Opća prava potrošača, a druga radionica na temu ovrha održala se u subotu 13. srpnja 2019. godine.


Radionicu na temu ovrha proveli su Marija Perušić, iz Društva „POTROŠAČICA“, Monika Milčić i Dean Radišić iz Udruge „MREŽNICA“. Objasnili su pojmove vezane uz ovrhu te je pojašnjen ovršni postupak kroz radnje i pravne lijekove koje potrošač ima na raspolaganju prema Ovršnom zakonu. Na kraju radionice su potrošačima dani konkretni savjeti za rješavanje njihovih potrošačkih problema. Iduća radionica na temu Prava iz javnih usluga – komunalne usluge i usluge
odvoza biorazgradivog i mještovitog otpada održat će se 7. rujna 2019. godine u Demokratskom rasadniku Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa.

U lipnju smo dobili Odluku o V. rasporedu sredstava za pokroviteljstva, (su)financiranja manifestacija i drugih događaja od općeg značaja za Primorsko-goransku županiju u 2019. godini. Konferencija „New deal za potrošače“ naziv je projektnog prijedloga koji smo prijavili na Javni poziv za dodjelu sredstava putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događaja koja se provode tijekom tekuće godine i od općeg su značaja za Primorsko-goransku županiju u 2019. godini. Manifestacija pod nazivom Konferencija „New deal za potrošače“ održat će se 29. studenog 2019. godine na području Općine Viškovo.


U prvoj godini postojanja provodimo tri projekta, imamo 20 članova, 203 pratitelja na Facebook stranici, kolumnu na trosilica.info, službenu predstavnicu Društva u Savjetu za zaštitu potrošača javnih usluga Općine Viškovo, član smo Razvojne organizacije za zaštitu potrošača i dvaput smo gostovali u emisiji Ravnopravne među nama. Pozivamo Vas da postane članovi Društva „POTROŠAČICA“ jer potrošači imaju snagu pretvoriti kupnju u jako važno društveno djelovanje. Javite nam se na e-mail drustvo.potrosacica@gmail.com (mailto:drustvo.potrosacica@gmail.com) i podržite nas rad učlanjenjem u „POTROŠAČICA“ – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske.

Možda će vas zanimati..

Nepoštena poslovna praksa

Nepoštena poslovna praksa

Prva od tri radionice po projektu Senzibilizacija mladih potrošača na rasporedu je u utorak 26. rujna ove godine. Tema...

Osmi bilten Društva Potrošačica

Osmi bilten Društva Potrošačica

U sklopu projekta Senzibilizacija mladih potrošača najesen ćemo provesti radionice. O kojim je radionicama riječ i...