Program konferencije Svjetski dan zaštite prava potrošača

Napisala:Ana Smoljak

09/03/2022

Svjetski dan prava potrošača svoje korijenje ima u «Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača» koju je donio američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući svoju Deklaraciju američkom Kongresu Kennedy je kazao i sljedeće: Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.

Svjetski dan prava potrošača prvi put je obilježen 15.03.1983. godine i to je godišnja prigoda za aktivno obilježavanje problematike vezane uz zaštitu potrošača.

U utorak, na sam dan Svjetskog dana prava potrošača organiziramo konferenciju Svjetski dan zaštite prava potrošača. Na konferenciji sudjelovat će Ivana Tojčić i Anita Budimir iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Danijela Marković Krstić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Igor Vujović iz Unije potrošača Hrvatske, Miran Šoić iz Udruge za zaštitu potrošača Grada Samobora, Zlatko Polišanski iz Međimurskog potrošača te Dinko Đurić i Ana Smoljak iz udruge Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske.

Putem konferencije potrošači će se educirati i informirati o niz aktualnih tema: potrošač u svijetu elektroničkih komunikacija, pravedne digitalne financijske usluge, uvođenje eura u Hrvatskoj, radu Europskog potrošačkog centra u Hrvatskoj u pandemiji i niz drugih tema.

Za sve sudionike koji se prijave putem prijavnog obrasca do 13. ožujka osiguran je ručak.

Konferenciju financiraju Primorsko-goranska županija i Grad Vrbovsko. Grad Vrbovsko je osigurao prostor za održavanje konferencije.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...